НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СПОМЕН ЗА СЛАВНОТО ЗАВРЪЩАНЕ НА „КАЛИАКРА” ПРЕДИ
25 ГОДИНИ

В дигиталния архив на „Морски вестник” постъпиха изображенията на две снимки, направени на борда на учебния ветроход „Калиакра”. Две момчета - практиканти, курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” вдигат с гордост трофеите, спечелени от екипажа по време на поредната регата. Обърнахме се към к.д.п. Тома Томов - първият капитан на бягащата по вълните българска морска принцеса, за съдействие, и той се отзова начаса, за което му благодарим. Ето неговият отговор:

„Това е завръщането от Cutty Sark Tall Ships Race 1988. В ръцете на момчето (не му помня името, но ще пуснем снимките във FB и ще го открием) е наградата Grain Trofy, сребърен глобус, учредена от семейството на Густав Ериксон от Мариехамн, острови Йоланд (между Финландия и Швеция, под Ботническия залив). Ериксон е един от последните корабособственици на търговски ветроходи, до края на Втората световна война. Варненското издателство издаде през 1989 г. едно тънко книжле „Кралят на ветроходите”, от финландски, много хубава и с отличен превод... Островите са финландска автономна област със свое правителство и пр. Официален език е финският, но населението са шведи. Градът е кръстен на царица Мария - на руския цар Александър Освободител жена му. Той направил две забележителни неща: дал свобода на Финландия и на България. Казват, че не бил твърде популярен и негови паметници има само в София и в Хелзинки.
Гонката беше от Мариехамн до Копенхаген с поворотен знак о-в Борнхолм с десен борд. Изиграхме я отлично при силно ляв бакщаг време в началото и с успешен тактически ход западно от о-в Готланд, с който попаднахме в силен попътен поток, докато съперниците избраха източния вариант. На южния нос на Готланд им бяхме дръпнали с 15-на мили, докато те се цепеха през гърба в сянката на острова. До Борнхолм им бяхме дръпнали с още десетина, когато за късмет вятърът полека завъртя на изток и на поворота за към Копенхаген ни беше вече пълен десен халфвинд. В Копенхаген пристигнахме много късно на следната вечер, първи от цялата флотилия. На кея застанахме късно след полунощ, към 02.00 часа. Кеят и улиците бяха препълнени от посрещачи, пееха „Глори, глори алилуя”, крещяха „Калиакраааа!!!”, вееха байрячета и БГ-флагове, викове, овации, възторзи... Незабравимо посрещане в тъмната нощ! Как да го забравиш, като си го направил и изстрадал? Най-щастливи бяха момчетата, сигурно още го помнят.
След пристигането в Варна (на снимката) предадох „Глобуса” на генералния директор на Праходство „Български морски флот” к.д.п. Атанас Йонков и той стоя в кабинета му до 1990 г., след което го върнахме на STA (тогава беше ST Association, после стана ST International), тъй като беше преходна награда на две години. Впоследствие нещо се е забравила. Скоро попитах мои познати от това време какво е станало с тази награда, но вече са малко тези, които я помнят и не можаха да се сетят къде е останал „Глобуса”. А къщата-музей на Ериксон в Мариехамн изгоря и имаха нещастен случай или нещо подобно, четох някъде преди години. От тогава не съм ходил там.
На другата снимка момчето вляво държи една овална стъклена купа - награда от първата гонка от Карлскрона до Хелзинки за второ място в класа, ако се не лъжа, по коригирано време. Май че „Кристиан Радик” от Норвегия ни би по коефициент. Имахме един загубен камериер, на другата година я счупи от немарливост ...
Като бяхме в Хелзинки, се роди дъщеря ми Олга, стана невъобразим купон, 24 часа! Момчетата върху парче брезент бяха направили надпис над трапа „Днес се роди дъщеря на капитана”, цялата флотилия се извървя, хора от кея идваха да честитят. Появи се и варненски оркестър - свирели на ферибот, музикантите дойдоха с инструментите си... С финландците играхме хора на кея, лудница, до другия ден. Пазя  брезента на Олга, един ден да показва”...

Нека не забравяме какво е направила баркентината „Калиакра” за Морска България! Тя все още може да носи слава под роден флаг!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Момент от завръщането на „Калиакра” от Cutty Sark Tall Ships Race 1988. В ръцете на практиканта е наградата Grain Trofy, сребърен глобус, учредена от семейството на Густав Ериксон.
Практикантът вляво държи една овална стъклена купа - награда от първата гонка от Карлскрона до Хелзинки за второ място в класа по коригирано време.