НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИНЖ. ИВАН АЛЕКСИЕВ НА 70 ГОДИНИ
Инж. Иван Алексиев – приятел, читател и един от най-авторитетните публицисти в „Морски вестник”, днес навършва 70 години. Малцина са изследователите в областта на морската история, които имат толкова сериозни и приносни публикации в своя авторски актив. За времето от 1971 г. до днес той е поставил името си под повече от 1500 публикации в периодичния печат, изнесъл е над 70 доклади и съобщения на национални и международни конгреси, конференции, симпозиуми, кръгли маси и др.
Ние в „Морски вестник” се гордеем с факта, че голяма част от тези заглавия са поместени в нашето печатно и електронно издание, че най-търсените му книги: „Омаяни от кораби мъже” – том І и ІІ (2006 г.), „Храм на знания технически...” (2010 г.), „Очерци за историята на КРЗ „Одесос” (2003 г., в съавторство с Ив. Лазаров и Л. Живков) са част от продукцията на нашата Издателска къща „Морски свят”.
Иван Алексиев е не само пословичен работохолик и пунктуалист, не само безкрайно отдаден на морската тема изследовател, не само неуморен радетел на българската морска идея. Той е коректен и обективен критик, доброжелателен колега и компетентен консултант. Спасил е от унищожаване редица ценни документи, снимки, ръкописи и издания. Тези, които го приемат само като технократ, горчиво се лъжат. Той е сред големите познавачи в такива области като морската художествената литература и поезия, маринистиката, киноизкуството.
„Морски вестник” от сърце поздравява инж. Иван Алексиев със 70-та годишнина от рождението му. Желаем му много здраве, непресъхващо вдъхновение и прилив на творческа енергия, за да може успешно да изпълни всички свои творчески планове, част от които са свързани и с нашето издание.
За много години, уважаеми инж. Алексиев!
Честит рожден ден!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Иван Алексиев изнася своята беседа „Има ли въпросителни около атаката на „Дръзки” срещу „Хамидие”? в Клуба на творците към Общинския съвет на СОСЗР – Варна, 28 ноември 2012 г.