НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 85 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КАПИТАН I РАНГ ДОЦ. Д-Р ГЕОРГИ
АНТОНОВ (1928 - 2008 Г.)

Днес се навършват 85 години от рождението на капитан I ранг о. р. доц. д-р Георги Антонов. Неговият земен път приключи на 4 април 2008 г. На 7 април с. г. той бе погребан с военни почести, отдадени му от подразделение курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” в Централните гробища на Варна. Георги Антонов отплава в небитието само месец, след като морската общественост у нас отбеляза 80-та годишнина от рождението му. Приживе, човекът, който дълги години бе определян като доайен на флотските ни историци, успя да получи признанието на морските институции и на радетелите на българската морска идея по време на отбелязването на 70-та и 75-та годишнина от рождението му. Той заслужи това признание със сериозни постижения в научно-изследователската си работа и с всеотдайността си в преподавателската и обществената си дейност.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и на morskimusey-bg.com

В рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции” можете да прочетете (в PDF-формат) очерка „Капитан I ранг доц. д-р Георги Антонов (1928 - 2008 г.)” с автори о. р. контраадмирал Емил Станчев и о. р. капитан ІІ ранг д-р Атанас Панайотов. Очеркът е публикуван в „Годишник на Военноморския музей”, том VІ, 2008 г., Варна, Издателска къща „Морски свят”, с. 43 - 48
Георги Антонов като кадет в Гимназиалния отдел на Народното военноморско училище (НВМУ) - Варна, 1947 г.
Лейтенант Георги Антонов (най-отпред) начело на курсантска рота на манифестация на 1 май във Варна.
На борда на моторен кораб „Бачо Киро” в Егейско море, 1964 г.
Юни 1964 г. в Червено море на път за Аден. На борда на моторен кораб „Бачо Киро”, от ляво на дясно:  ст.н.с. д-р Марио Димитров, к.д.п. Васил Вълчев - капитан на кораба, Георги Антонов, Божан Тодоров - главен механик.
Капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов - преподавател във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
О. з. капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов с колегите от Военноморския музей.
Поредна изява като заместник-председател на Сдружението „Национален морски музей”.
Загриженост и тревога преди закриването на експозицията „Граждански морски дейности” на Военноморския музей, 2003 г.
Георги Антонов и контраадмирал (по-късно вицеадмирал) Пламен Манушев по време на представянето на книгата „Съдбата на адмирала” в Дома на моряка - Варна, 2006 г.