НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОТЛОЖЕНИТЕ РЕФОРМИ ВИНАГИ СТРУВАТ ПО-СКЪПО
* Специално за „Морски вестник”

Във Варна вече се разпространява първи том на книгата „Пряката демокрация: ключът за/на реформа”. Съставител е председателят на партия „Реформа” Петър Клисаров. Със статии, анализи и програми участват шестдесет експерти от всички области на живота.
„На мнозина идеите ни ще се сторят твърде радикални, но реформа е последната възможност преди революция и за да е безкръвна, всички досегашни политици трябва да се оттеглят и да дадат път на новото, чакайки смирено да бъдат потърсени за съвет, за обяснение или обвинение, се казва в предговора на книгата.
Призоваваме Ви да помогнете за допълване на документа, за да е налице истинската пряка демокрация чрез Вашето участие. Имате уникалната възможност да кажете как Вие, именно Вие искате да живеете в собствената си държава.
Не партиите и лидерите са важни. Важни са ИДЕИТЕ и хората, които могат да ги осъществят. Очакваме Вашите идеи да допълнят нашите и обединявайки цялата енергия на народа, да създадем държава, в каквато всеки от нас ще бъде горд да се нарече БЪЛГАРИН!”
Тези и други текстове можете да прочетете в сайта reforma-bg.eu

ОТЛОЖЕНИТЕ РЕФОРМИ ВИНАГИ СТРУВАТ ПО-СКЪПО

Социалният антрополог Харалан Александров е автор на констатация, която обобщава периода след 1989 г.: „Нашият социален свят днес не е направен, за да живеем щастливо, а е скроен с омраза от тайните архитекти на българския преход - озлобени отломки от репресивния апарат на тоталитарния режим - и трайно носи отпечатъка на душевното разстройство на своите дизайнери”.

С пълна сила думите му звучат и за националната отбрана. Страната ни пропусна седем години, преди да се ориентира към членство в НАТО. Три пъти по толкова е времето, през което течаха ялови дискусии накъде да тръгне т. нар. военна реформа, каква по численост и по характер да бъде Българската армия, кой модел на отбранително строителство да бъде избран. Но историята не прощава проспаните години. Закъснелите реформи обикновено се заплащат далеч по-скъпо.
Единственото действие, което всички правителства след 1989 г. владееха и прилагаха твърде „успешно”, бе рязането. Рязане на живи хора и на незаети щатни бройки, рязане на структури и на цели родове войски. Рязане на модерни и ефикасни системи, на оръжия и техника. Рязане на перспективи, възможности, новаторски решения и надежди за изграждане на съвременни, малобройни, но гъвкави, боеспособни, високо мотивирани и сплотени около националните интереси и идеали Въоръжени сили.
Днес състоянието на Българската армия е тревожно. Предвидената численост на личния състав до 26 000 души е плод на финансов недоимък, а не на научни, военностратегически и държавнически изследвания и прозрения. ...

Пълният текст на анализа на Петър КЛИСАРОВ - председател на партия „Реформа”, и на експерта капитан I ранг о. р. Васил ДАНОВ (в .pdf формат) можете да прочетете тук.