НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПОСЛЕДНИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ В ЗАКОНА ЗА
МОРСКИТЕ ПРОСТРАНСТВА СЕ ПОСРЕЩАТ С
ВЪЗМУЩЕНИЕ

Българската морска камара, Българската асоциация на морските капитани, Сдружение БУЛСАР и Моряшкият професионален съюз дадоха вчера, 5 март, пресконференция в Дома на моряка във Варна. Ръководителите на неправителствените организации заявиха пред журналистите своето възмущение от последните изменения в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р. България. Председателят на Българската морска камара, к.д.п. Богдан Богданов, направи кратка ретроспекция как през последните месеци комисията по транспорт към Народното събрание само е изслушвала предложенията на морските специалисти относно приемане на адекватни промени в двата важни за морската икономика на страната закони – ЗМПВВППБ и Кодекса за търговското корабоплаване. Нито веднъж обаче те не са взети предвид. За 24 години нито едно
И през мандата на 41-то Народно събрание законотворците в областта на морския бизнес се движеха така, както тези раци на Варненския вълнолом: никога напред, а само настрани, най-вече – около нещо, което се нарича частен интерес.
правителство не се обърна към проблемите на морския бизнес. За мен България отдавна не е морска държава, заяви капитан Богданов. Законът за морските пространства и вътрешните водни пътища е основополагащ за морската ни индустрия, продължи кап. Богданов. Той подробно разказа одисеята на представителите на морския бизнес от авторитетни организации да прокарат своите предложения в комисията по транспорта. Възмущение предизвиква поведението на двама депутати от ГЕРБ, Емил Радев и Светослав Тончев, които дори са направили абсурдно предложение да отпадне изискването за морско образование и ценз при избор на изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”. След обществен натиск това предложение е оттеглено едва на 27 януари т.г. Капитан Герчев от БУЛСАР заяви, че чрез съд и прокуратура ще се търсят правата на морския бизнес в бъдеще, защото явно няма друг начин в нашата държава.
Няма закон за пристанищата, обслужват се частни интереси, каза още той.
Светла ТУХЧИЕВА
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК