НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 РИЦАР НА УНГАРСКАТА КУЛТУРА УВЕКОВЕЧАВА
ПЪРВИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЛКОВНИК

„За Родината и Свободата” – изложба на Дюла Фрьомел

В Унгарския културен институт в София бе открита изложба под наслов „За Родината и Свободата”, чийто автор е унгарският военен художник Дюла Фрьомел. Творецът гостува на българската публика по случай 15 март – националният празник на Унгария. Изложбата бе открита от председателя на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”  генерал-майор о. р. инж. Съби Събев и от г-н Тошо Дончев от Унгарския културен институт.
В словото си генерал Събев представи художника, воина и гражданина Дюла Фрьомел, благодари му за творбите, в които пресъздава героизма на народа си в Унгарската революция и освободителната борба през 1848-1849 г. Особен интерес за нас представлява портретът на Стефан Дуньов, роден в Унгария българин, чийто корени са в гр. Чипровци - една от бунтовните столици на страната ни. Стефан Дуньов е първият българин, удостоен с военното звание „полковник” като офицер от Освободителната армия на Лайош Кошут. По-късно полковник Стефан Дуньов се сражава и под знамената на Гарибалди за свободата на Италия.
Офицерски кандидат от резерва на Унгарските отбранителни сили Дюла Фрьомел изрази вълнението си от радушния прием и подари портрета на полковник Стефан Дуньов на Унгарския културен институт.
Пианистката Анжела Тошева изпълни Националния химн на Унгария от Ференц Еркел в аранжимент на Михаил Големинов и пиесата „Траурно шествие” от Ференц Лист.
Дюла Фрьомел е роден през 1959 г. в Будапеща. Завършва „Управление на културата” в Университет „Янус Панониус” в гр. Печ. Член е на Националното сдружение на унгарските творци. Носител е на Награда за постижение на Военното министерство (2008);  на званието „Рицар на унгарската култура” (1999) и др.
Капитан I ранг о. з.
Васил ДАНОВ
Председателят на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” генерал-майор о. р. инж. Съби Събев благодари на офицерския кандидат от резерва на Унгарските отбранителни сили Дюла Фрьомел за творбите, в които пресъздава героизма на народа си в Унгарската революция и освободителната борба през 1848-1849 г.