НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВАРНА, ХУБАВА ВАРНА, ПОЧТИ СТАЛИНГРАД...
Верен на чувството си за хумор, нашият приятел, читател и автор доц. д-р инж. Траян Траянов преди два дни ни изпрати снимка на Йосиф Висарионович Сталин. На нея, на мястото, където трябва да се намира територията на САЩ, е проливът (между Канада и Мексико) Сталин... с обяснението, че за това става дума в разговор между болшевишкия диктатор и Курчатов - водещият учен при създаването на съветската атомна бомба. Благодарихме на доц. Траянов и тъй като става дума за пролив, сложихме снимката в архив за използване при възможност.
В следващото си писмо той поясни: „На 05.03.1953 г. почина Й.В.Сталин. Учителките плачеха, а ние се чудехме тогава какво става?”...
Вярно! Варна от 20 декември 1949 до 20 октомври 1956 г. носи името Сталин, Сталинград, на името на Йосиф Сталин. Нека да припомним още веднъж тази екзотична страница от историята на морската ни столица:

„Само веднъж в хилядолетната история на града има случай, когато със сигурност се знае как се е казвал, кога е било това и какво е означавало името. Това станало в чест на 70-та годишнина на Йосиф Сталин. Инициативата била подета от работниците в най-големите варненски предприятия и фабрики. На 15 декември 1949 г. била гласувана резолюция, с която те настоявали ГНС - Варна да вземе решение за преименуването. Разбира се, такова решение било прието, още повече, било решено чрез ЦК БКП др. Сталин да бъде помолен да се съгласи да стане първият почетен гражданин на гр. Сталин. Следобед на 20 декември, пред присъстващите на площад „Независимост” 40 хиляди души било прочетено постановлението на Министерския съвет, с което градът вече се казвал Сталин. Не след дълго на входа на Морската градина е издигнат паметник на патрона на града... Минава време, пленумите на КПСС и БКП от 1956 г. отчитат поредна грешка и с указ на Президиума на Народното събрание на 20 октомври доскорошното име се връща. След шест години паметникът е демонтиран, но за носталгично настроените все още по старите варненски улици могат да се видят капаци на канализацията, произведени в гр. Сталин”. (https://varna.info.bg/name_of_varna.htm)

„Морски вестник” не веднъж е припомнял на своите читатели за „сталинския” период от историята на Варна:
- Варненскa мента:
- През 1956 г. Крум Кънчев е редакционен работник в редакцията на в. „Сталинско знаме” (по-късно „Народно дело”): Да си припомним за Крум Кънчев - неуморният радетел на българската морска идея
- На 24 юни 1952 г. излиза брой 1 на вестник „Маяк” - „орган на комитетите на БКП, БПС, ДСНМ и администрацията при Параходство БМФ и извънстепенните пристанища Сталин и Бургас”: 1 август 2012 г. 60 години от първия брой на в. „Маяк”
- Щурмански пристрастия (1956 г.)


Резонно възниква въпросът: Как тъй варненските работници са се „сетили” да искат Варна да стане Сталин, а бургаските работници са пропуснали да предложат Бургас да стане Ленин... Представяте ли си тогава какво объркване щеше да настане за мореплавателите, които посещават Черно море: уж Сталинград и Ленинград са в Съветския съюз, а на практика са български пристанища?
МОРСКИ ВЕСТНИК

Илюстрациите са от Дигиталната колекция на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” - Варна, https://catalog.libvar.bg„Проливът” Сталин. Илюстрацията е предложена от Траян Траянов.
На тази пощенска картичка Варна отново си е Варна, но паметникът на Сталин все още си е на мястото.
Сталин, пристанището.
Сталин, пързалката (на Централния плаж)