НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИНЦИДЕНТ С ДВА КОРАБА ЮЖНО ОТ НОС КАЛИАКРА
На 9 мили южно от нос Калиакра на 7 март т.г. вечерта са се сблъскали два товарни кораба. При инцидента няма пострадали моряци от екипажите им. Повредите на корабите не са сериозни и няма течове. Плавателните съдове вече са акостирали на рейда пред Пристанище Варна, където днес ще им бъде извършена допълнителна инспекция.
Единият плавателен съд е с панамски флаг и е пътувал за Констанца, а другият е с флаг на Коморските острови и е плавал за Самсун.   
Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията вече е започнало разследване на причините за инцидента и е в постоянен контакт с Морския спасителен център, съобщиха от транспортното ведомство.
По пестеливото описание на посочените признаци отговарят два кораба на рейда пред Пристанище Варна. Първият е ST. CATRIEN (IMO: 7928770), регистриран под флага на Коморските острови, който е плавал от Констанца за Самсун. Другият е LADY GUL (IMO: 9195731), регистриран под флага на Панама, който е плавал за Констанца.

ST. CATRIEN е кораб, който често посещава пристанищата във Варна и в Бургас:
15 февруари 2010 г. Пристанище Варна-изток отново е пълно с кораби
22 септември 2010 г. Пристанище Варна-запад: ST CATRIEN товари 1500 тона дърва за огрев
20 юни 2011 г. Оказаха медицинска помощ на моряк от м/к ST CATRIEN

ST. CATRIEN е построен през 1980 г., дължината му е 83 метра, а широчината – 12 метра (DeadWeight: 1990 t)
Моторният кораб LADY GUL е построен през 2000 г., дължината му е 90 метра, а широчината – 12 метра (3850 t). На 5 март т.г. по обяд е отплавал от турското пристанище Тузла.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ
Единият от корабите, участвали в сблъсъка е ST. CATRIEN (IMO: 7928770), регистриран под флага на Коморските острови. Плавал е от Констанца за Самсун.