НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Бургас:
ПОЛОЖИХА ПЪРВИЯ КАМЪК ЗА ПАРАКЛИСА „СВ.
ГЕОРГИ ПОБЕДОНОСЕЦ” В МОРСКАТА ГРАДИНА

Вчера в Морската градина в Бургас Сливенският митрополит Йоаникий освети и положи първия камък в основите на бъдещия параклис „Св. Георги Победоносец”, който ще бъде изграден в рекордно кратки срокове до 6 май т.г. По време на ритуала, от Инициативния комитет, сформиран за изграждането на параклиса съобщиха, че до момента са събрани 36 000 лева, за цялото строителство са нужни около 70 000 лева. От фирмата „Унистрой”, поела ангажимента да спази срока за финализиране на строителството, обявиха, че на 6 май жителите на Бургас ще имат своя нов параклис. Сливенската митрополия дари 1 000 лева за святото дело. При освещаването, Сливенският митрополит Йоаникий благослови начинанието, подето в памет на загиналите за свободата на България. Сред тях е и неговият дядо, загинал при Одрин на 13 март 1913 г. Областният управител на Бургас Константин Гребенаров предаде на строителя стъклена бутилка с пергаментно писмо - послание за бъдещите поколения. То ще бъде вградено в основите на сградата. В своята реч Гребенаров благодари на всички институции, съдействали за строежа на параклиса, сред които Общинския съвет, Община Бургас, дарителите Руси Куртлаков, бизнесмена Неджет Куш, фирмите „Унистрой”, „Унибетони”, Димитър Караненов и всички бургазлии, които са се включили в начинанието.
Сред официалните гости бяха още председателят на Общинския съвет в Бургас Снежина Маджарова, командирът на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев, екс-депутати, представители на Инициативния комитет, дарители, основният команден състав на Военноморска база – ВМС и множество граждани.
МОРСКИ ВЕСТНИК, Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Сливенският митрополит Йоаникий освети и положи първия камък в основите на бъдещия параклис „Св. Георги Победоносец”.
Стъклена бутилка с пергаментно писмо - послание за бъдещите поколения ще бъде вградено в основите на сградата.
Областният управител на Бургас Константин Гребенаров, Сливенският митрополит Йоаникий и председателят на Общинския съвет в Бургас Снежина Маджарова направиха първата копка на бъдещия параклис.