НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОЛЕКЦИЯТА ОТ ШАПКИ НА КОМОДОР МИТКО ПЕТЕВ
В кабинета на командира на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев има множество морски аксесоари, които неизбежно привличат погледа на всеки, който го посети. Впечатлява колекцията от морски шапки (тип „Бейзбол”) в единия от ъглите на кабинета. Тази колекция не е самоцелна и комодорът не поставя в нея шапка, която не е свързана с някое негово плаване, учение, щабна тренировка, посещение на борда, или интересно запознанство. Така всяка шапка носи със себе си интересен спомен и е илюстрована страница от биографията на командира на Военноморска база – ВМС.
Прави впечатление, че независимо от това къде е произведена, шапката е или с черен, или с тъмно син („Нейви блу”) цвят, а орнаментите – в златисто жълто. Творчеството на дизайнерите проличава в орнаментиката – силуети на кораби, котви, наименования на кораби, военноморски формирования.
Морските шапки вече са утвърден военноморски и морски аксесоар, съчетаващ в себе си практичността при прякото използване на море и високата стойност на подаръчен сувенир.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Комодор Митко Петев.
Снимка матрос Галина НИКОЛОВА
Колекцията от морски шапки на комодор Митко Петев. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК