НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 80 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КАПИТАН ДАЛЕЧНО ПЛАВАНЕ АТАНАС М. ЙОНКОВ
Днес се навършват 80 години от рождението на капитан далечно плаване Атанас М. Йонков. Той е роден в с. Врабево – Ловешко, където завършва основното си образование. През периода 1947 – 1951 г. завършва средното си образование в Ловеч. От 1951 до 1956 г. е курсант във ВНВМУ „Н. Й. Вапцаров” – Варна, специалност „Корабоводене за гражданския флот”. От 1956 до 1970 г. работи като IV, III, II, старши помощник-капитан и капитан на корабите „Мусала”, „Тракия”, „България”, „Родина”, „Варна”, „Витоша”, „Бреза”, „Георги Бенковски” и др. в Параходство „Български морски флот”.
От 1 януари 1970 до 10 ноември с.г. е началник на отдел „Международно сътрудничество в СО „Воден транспорт”. След това, до 1 февруари 1977 г. е главен директор на Параходство „БМФ”. От 1 февруари 1977 до 1 юни 1979 г. е зам. генерален директор на СО „Воден транспорт”. От 6 юни 1979 г. е отново главен директор на Параходство „БМФ”, но със със заповед на министъра на транспорта е със запазване на ранга зам. генерален директор на СО. От 4 юли 1989 г. е избран за генерален директор на ДФ „БМФ”. С Разпореждане № 25 на Министерския съвет от 1992 г. трудовият му договор е прекратен на 29 юли 1992 г. В продължение на една година след това е инструктор-капитан в БМФ и излиза в пенсия.
Удостоен е с най-високите за времето си отличия: ордените „Георги Димитров”, „Народна Република България” – II степен, „Червено знаме на труда” и др.
През целия си съзнателен живот капитан Йонков ратуваше за развитието на българското морско търговско корабоплаване като важна част от Морска България, беше неуморен радетел на българската морска идея. Той е първият председател на Управителния съвет на Сдружението „Национален морски музей”, създадено на 17 септември 1991 г.
К.д.п. Атанас Йонков си отиде от този свят на 19.05. 2007 г. С Решение на Общинския съвет на Варна от 2 август 2007 г. посмъртно е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Варна”.
К.д.п. Атанас Йонков – такъв, какъвто ще го запомнят всички, които са имали възможността да работят съвместно с него или под негово ръководство.
К.д.п. Атанас Йонков посреща Героя на Народна Република България ветроходеца капитан Георги Георгиев (1977 г.).
К.д.п. Атанас Йонков със сина си Пламен (по-късно – капитан далечно плаване), съпругата и сина на шофьора му на борда на кораба „Славянка”, по повод среща с творческия екип на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода” (1981 г.).
К.д.п. Атанас Йонков чете доклад по време на честването на 90-та годишнина от началото на съвременното българско морско търговско корабоплаване (1982 г.).
К.д.п. Атанас Йонков в работния си кабинет като генерален директор на ДФ „БМФ”.
К.д.п. Атанас Йонков връчва награди на млади творци, отличили се в Националния конкурс на морска тематика.