НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВРЪЗКИТЕ МЕЖДУ БЪЛГАРСКИТЕ ЧЕРНОМОРСКИ
ПРИСТАНИЩА ПРЕДИ 91 ГОДИНИ

Пролетта дойде, времето започна да привлича погледите ни към морето. Искате ли да си направите една разходка между българските черноморски пристанища с кораб? Искате, ама няма! И не е само заради кризата. Защо – това вече е друг, много сложен въпрос...
Е, не можем да ви предложим разходка с кораб между българските черноморски пристанища, но можем да ви „успокоим”, че преди 91 години, например, това е било в буквалния смисъл всекидневие! ХХІ век, а?
В бр. 45 от 9 февруари 1922 г. на „Известия на Бургаската търговско-индустриална камара”, на стр. 4, в едно малко, почти незабележимо съобщение, някак между другото, е публикувана информацията, която публикуваме 1:1. Ако беше нещо сензационно, ако беше поне сериозна новина, съобщението щеше да изглежда по съвсем друг начин. С други думи, става въпрос наистина за нещо делнично.
Факсимилето е достатъчно четливо, затова не го преписваме, а ви го предлагаме като илюстрация. Трябва само да направим едно необходимо пояснение: пристанищата в Каварна и в Балчик отсъстват от разписанието, защото, както е известно, след Ньойския договор (1919 г.) и до Крайовския договор (1940 г.) временно са в румънско.
А иначе ако искате да си направите една разходка между българските черноморски пристанища, палете колата и тръгвайте! Преди това си вземете достатъчно пари за гориво и за „почерпка” на съответните автопатрули на КАТ, заредете се с търпение и поне временно забравете това, което сте прочели в тази изрезка от вестник преди 91 години... Приятен път!
МОРСКИ ВЕСТНИК