НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОГАТО МОРЕТО И ИСТОРИЯТА СА СТРАСТ …
Художникът, който чрез картините си преподава уроци по история

Днес представяме един съвременен художник със специфично амплоа – канадецът Питър Риндлисбахер, когото можем да наречен „корабостроител върху платно”. Приключение е да се произнесе дори името му, а зад него него се крие човек, чийто живот е безкрайно приключение. Той не е маринист-пейзажист, а майстор на баталната живопис.
Роден е през 1956 г. в Уиндзор, Онтарио, и е син на корабостроител. От малък развива страст към всичко, свързано с морето, но тя не остава спомен от юношеските мечти, нито се изчерпва с жадното поглъщане на романите на Жул Верн, Робърт Луис Стивънсън, Рафаел Сабатини и Джек Лондон.
Интересът му  към корабите и морската шир остава за цял живот и се превръща в занаят. Добре закален в клубовете по корабомоделизъм, ветроходството и работата като инструктор по управление на яхти. Питър Риндлисбахер открива у себе си ръка на художник и започва неуморно да рисува кораби. Бързо „специализацията му става още по-тясна” и той се заема с  детайлно пресъздаване на плавателни съдове и морски битки  от почти тригодишната войната от 1812-1814 г. година между Съединените американски щати и Британската империя, на чиято страна застават местните индиански племена., наречена от някои историци „Втора война за независимост на Съединените щати”. …

Пълният текст на статията на Силвия Николай-КОЛЕВА можете да прочетете в рубриката „Галерия” на раздела „Морски колекции”.
Питър Риндлисбахер в костюм на британски офицер от 1812 г.
Прочутата картина, изобразяваща кораба „Генерал Хънтър”, пленен от адмирал Пери (10 септември  1813 г.).