НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ПОТЪНАЛИЯ КОРАБ
„НИКОЛАЙ БАУМАН”

Твърдението на специализирания сайт https://www.marinetraffic.com, че последното пристанище на потъналия кораб „Николай Бауман” преди неговата гибел е било Бургас не отговаря на истината. Това установи приятелят на „Морски вестник” капитан ІІ ранг о. р. Вичо Станев, който ни изпрати калката от последните плавания на кораба, за да я предоставим и на читателите ни. (Виж за Вичо Станев: Военноморски хералдически знаци, разработени от капитан II ранг инж. Вичо Станев)
На картата ясно се вижда, че „Николай Бауман” (NIKOLAY BAUMAN - IMO: 7420675) е бил в Бургас в началото на м. февруари т.г., след което отплава за турското пристанище Самсун. На 16 февруари е бил на котва пред Самсун. На 28 февруари пристига в турското пристанище Karadeniz Eregli. На 04 март тръгва за Херсон, но за съжаление не стига! При анализ на маршрута се наблюдава много честото забавяне хода на кораба, което говори за някакъв проблем, но какъв точно, само Свети Николай знае!
Собственик и мениджър на 40-годишния кораб е SVS MANAGEMENT - IZMAIL, UKRAINE, а класификационната организация, която го е наблюдавала: Украинският корабен регистър (UKRAINE SHIPPING REGISTER).
МОРСКИ ВЕСТНИК
Последните плавания на моторния кораб „Николай Бауман” (NIKOLAY BAUMAN - IMO: 7420675). Изображението ни е предоставено от капитан ІІ ранг о. р. Вичо Станев.
Последната позиция на потъващия кораб, регистрирана от спътниковата навигационна система. Източник: https://www.vesselfinder.com/?imo=7420675