НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЯХТЕНОТО ЗАСТРАХОВАНЕ – ПРЕДВИДЛИВОСТ ИЛИ НЕОБХОДИМОСТ?
Най – добрата застраховка е всъщност тази, която никога не се използва, но все пак трябва да я имаш!

Сезонът вече започна и всеки е направил по един огромен списък с най-необходимите ремонтни дейности. Разходите не са малки и всеки трябва да се съобразява с тях.
Позатихнали са и домашните скандали относно това, каква част от семейния бюджет трябва да се отдели за материали по ремонта на яхтата. Тъщата си е заминала на село да сади домати, няма вече кой да се бърка в работи, от които нищо не разбира, но малцина от дребните корабособственици се сещат, че НА ВСЕКИГО И ПО ВСЯКО ВРЕМЕ  може да се случи това, което се вижда на снимката към този материал.
В тази връзка си спомних за две много характерни застрахователни събития, случили се у нас през последните 40 години. САМО ДВЕ, но в действително те са – за жалост! - десетки!
В началото на осемдесетте години, в разгара на лятото във Варна бяха опустошени прекрасно подреденият и спретнат яхт-клуб „ Кап. Георги Георгиев” и Морска гара в резултат на ураганен вятър и огромни вълни от изток – североизток. За зла участ по същото време на територията на клуба беше организирано изложение на чисто нови полски яхти, част от които (ако не и всички!) са били предвидени за българския пазар.
Разрушенията по сградите бяха много големи, а яхтите – унищожени до една! …

Пълният текст можете да прочете в авторската рубрика „На остър бейдевинд с Жоро Никлев”