НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 РАЗВИТИЕТО НА ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА-ИЗТОК:
ОПТИМИЗЪМ И ТРЕВОГА

На среща с работниците и служителите в Порт Варна-изток, организирана от трите портови синдиката, изпълнителният директор на Пристанище Варна ЕАД капитан Данаил Папазов разясни актуалната икономическа ситуация и възможните перспективи за развитието на предприятието. Постигнатите резултати през миналата година като обработени товари са точно три пъти повече от тези на Пристанище Бургас. А част от спечелените финансови средства отиват за погасяването на японския заем, сключен от българската държава за строителството на Мол 2А в Пристанище Бургас. А перспективите пред Варна-изток и Варна-запад през следващите няколко години са много добри и те са свързани и с реализацията на проекта „Южен поток”.
В края на м. ноември т.г. започва обработването на първите товари. Само за І етап от проекта
Изпълнителният директор на Пристанище Варна ЕАД капитан Данаил Папазов подкрепи своите тези с нагледни пособия.
пристанището ще приеме между 3 и 4 милиона тона товари. Площадките за тези огромни маси от оборудване и тръби (за 800 км тръбопровод!) са осигурени на Варна-запад с резервни площадки и на Варна-изток. Резервният вариант с Варна-изток се налага, защото при гъста мъгла или друга причина навигационна причина зареждането от Варна-запад може временно да спре, а наемът за специализирания кораб, който ще полага тръбите по морското дъно е 1 милион долара на ден!... Така на практика Пристанище Варна става партньор при реализацията на „Южен поток” без каквато и да е конкуренция, още повече, че тук имат натрупан солиден опит при обработването на сроден обемен и капризен товар - едрогабаритни части за ветрогенератори.
Добрите новини обаче не бяха достатъчни за успокояването на духовете, възбудени от предстоящото отваряне на част от пристанище „Варна-изток” и превръщането й в атракционна зона. Това, според председателят на синдиката на докерите Тодор Градинаров може да затрудни обработката на товари. „Ако сега ни захапят един пръст, утре ще ни захапят цялата ръка” - образно се изрази синдикалният лидер, подкрепен от лидерите на другите два синдиката. Синдикалистите смятат, че с тази трансформация е възможно да се стигне до отлив на товари, поради което настояват първо пристанището да бъде компенсирано с територия, където могат да преместят дейността от отстъпените две корабни места.
Данаил Папазов информира присъстващите какви са различните варианти за развитието на порта. Той обясни, че в бъдещата атракционна зона ще има пет спортни обекта, които ще се стопанисват от порта, който ще ги отдава под наем. Освен това ще има изграден платен паркинг, който също ще е стопанисван от пристанището. Ползването на тези спортни обекти в новата зона за работниците и служителите на Пристанище Варна ще е безплатно.
Днес капитан Данаил Папазов се среща с работниците и служителите от Пристанище Варна-запад.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК