НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 БАЗОВИЯТ БУКСИР „ХРИСТО БОТЕВ” НЕ Е В
ТРЪСТИКИТЕ НА ВАРНЕНСКОТО ЕЗЕРО!

И това се налага да правим понякога, уважаеми читатели на „Морски вестник”! Наш приятел, читател и автор взел, че отишъл до Русе и пуснал пред обществеността и ръководните фактори там „новината”, че небезизвестният ни базов буксир „Христо Ботев” е захвърлен и забравен в тръстиките на Варненското езеро. А това е някогашният електромагнитен миночистач, прославил се със своя екипаж с командир мичман ІІ ранг Начо Овчаров в годините на Втората световна война на река Дунав, развял военноморския ни флаг в Парада на победата край Виена през м. юли 1945 г.! (27 юли 2010 г. 65 г. по-късно: българският кораб, участвал в Парада на победата през 1945 г.). И започват видни русенци да звънят по телефоните на де що адмирали (действащи и от резерва) познават, за да бият тревога и да си искат „Христо Ботев”, за да го превърнат в кораб-музей... Един от адмиралите позвъни и информира и „Морски вестник”. Затова вчера наш представител направи снимки на актуалното състояние на влекача в пункта за базиране Варна, които публикуваме, за да опровергаем по-горната „новина”.
Разбира се, и днес остава в силата идеята един ден базовият буксир – някогашен миночистач да стане кораб-музей. Само че, както казва един друг наш приятел, „Христо Ботев” (влекачът) със сигурност ще надживее поне една част от тези, които сега четат настоящата публикация... А догодина – през 2014 г., е редно да почетем ветерана както подобава: 70 години в строя!
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Базовият буксир „Христо Ботев” поддържа постоянна готовност да поеме отново по фарватерите на своето всекидневие в интерес на корабите от българските ВМС. Очевидно – не в тръстиките на Варненското езеро...
Щурвалът – класика в жанра, а и останалото скромно навигационно оборудване на ветерана блести от чистота, виждат се парцалите, с които приборите се поддържат в това състояние, ама тръстики няма и няма!