НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „ДЕТСКО МОРСКО УЧИЛИЩЕ” – УСПЕШЕН ПРОЕКТ
ЗА ТРЕТА ПОРЕДНА ГОДИНА

Морският клуб „Приятели на морето” – Варна, работи успешно по проект „Детско морско училище” вече трета година. Вчера ръководството на клуба даде пресконференция във връзка със старта на финалния етап от проекта „Дъга”. Той е на фондация „Работилница за граждански инициативи”, финансово подкрепена от фондация „Оук”, Швейцария и фондация „Велукс”, Дания.
В проекта са се включили 40 варненски деца на възраст от 12 до 18 години, проблемни деца в риск, каза за медиите Дарина Иванова, ръководител на проекта. Тя сподели, че всички тези деца са били успешно обучавани по ветроходство и уиндсърф, начално водолазно обучение, обща морска подготовка, обучение по плуване и гмуркане. Повечето от децата са били подкрепени от своите родители. Дейностите, заложени в този проект са иновативна възможност за социална интеграция на непълнолетни млади хора с някакъв вид противообществени прояви и деца в неравностойно социално положение чрез активни спортни занимания.
Проектът се осъществява в рамките на 28 месеца. От април до юли 2013 г. ще се осъществи финалният етап, като през тези месеци децата ще се квалифицират в избрания от тях морски спорт и ще получат съответен международен сертификат. Това ще им даде възможност при навършване на пълнолетие да изберат професия.
Светла ТУХЧИЕВА
Снимките са осигурени от Морският клуб „Приятели на морето” – Варна
Момент от първите часове по обща морска подготовка.
Първите уроци по ундсърфинг са близо до брега.
Гмуркането може да бъде и удоволствие!
Началното водолазно обучение е също стъпка към една бъдеща професия.