НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 125 Г. ОТ РОЖДЕНИЕТО НА КАПИТАН-ЛЕЙТЕНАНТ КИРИЛ МИНКОВ – ФЛОТСКИ ГЕРОЙ ОТ ДВЕ ВОЙНИ 
На 29 април т.г. се навършват 125 г. от рождението на капитан-лейтенант Кирил Минков – флотски герой от Балканската и от Първата световна война, загинал на 26 септември 1916 г. по време на бойно миночистене в Батовския залив северно от Варна. Това е основателен повод да припомним накратко за неговия кратък живот, но изпълнен с достойни дела в името на свободата и независимостта на България.
Ако разгърнем многотомния справочник „Офицерският корпус в България 1878 – 1944 г.” (съставител Румен Руменин, Изд. на Министерството на отбраната, 1996 г.) ще прочетем, че Кирил Кънчев Минков е роден на 29 април 1888 г. във Видин, на 15 август 1907 г. е повишен в първо (морско) офицерско звание мичман ІІ разряд (на практика това става през 1909 г., но със запазено старшинство от 1907 г., за да се изравни със съвипускниците си от Военното училище), на 4 септември 1910 г. е повишен във второ офицерско звание мичман І разряд, а на 1 ноември 1913 г. – в трето офицерско звание – лейтенант. И че е служил като командир на брегова команда и хранилище за мини. Толкова обидно малко ни дава българската военна бюрокрация за един достоен наш морски офицер ...

Пълният текст на статията на Атанас Панайотов можете да прочетете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”.