НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ИЗЛОЖБА, ПОСВЕТЕНА НА БЪЛГАРСКИЯ
НАРОДЕН МОРСКИ СГОВОР ОТКРИВА
ВОЕННОМОРСКИЯТ МУЗЕЙ

На 6 май (понеделник) - Празникът на Българската армия и Денят на храбростта, от 11.00 ч. във Военноморския музей ще бъде открита изложбата „Българската морска идея и Българският народен морски сговор”. Изложбата включва документи, снимки и предмети, свързани с дейността на организацията и живота на някои от най-изявените й дейци.
Сред изложените материали са уставът, печатът и изданията на БНМС, дипломи и грамоти за спортни постижения на членовете на морските спортни легиони, оригинални скици, рисунки и акварели на български маринисти, илюстрирали изданията на организацията. Всички материали са от фонда на музея.
За четвърт век съществуване, от 1920 до 1944 г., организацията Български народен морски сговор се превръща в социален феномен и синоним на българската морска идея. Тя развива разностранна дейност за популяризиране на идеята като общобългарска и за превръщане развитието на морското стопанство и отбраната на бреговете в приоритет на националната политика.
Събитието е част от инициативите на Военноморския музей по случай 130-та му годишнина, която се отбелязва през 2013 г. При откриването на изложбата ще бъде представена и юбилейна марка „130 години Военноморски музей”. Традиционно, по случай 6 май, всички филиали на Националния военноисторически музей, сред които е и Военноморският музей във Варна, ще работят безплатно за посетителите.
Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com