НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПЪТНИЧЕСКИТЕ НИ КОРАБИ (ОТЗВУК ОТ ГЕРМАНИЯ)
С интерес прочетох статиите в „Морски вестник” за пътническите ни кораби от не толкова далечното минало. (
2 април 2013 г. Още един спомен за пътническия кораб „Варна”; 3 април 2013 г. Снимка и бордна карта от пътническия кораб „Несебър” (1964  1975 г.). Породиха се смесени чувства. От една страна е приятно да се видят морският ни подем и романтика на отминалото време, а от друга - паралелът с днешния ден е неизбежен. И не толкова радостен. Стигнали сме дотам, че бих се радвал дори, ако имаше крайбрежни корабчета. А и това няма. Да не говорим за круизери.
Един хубав есенен следобед
миналата година съм се пуснал с колелото по протежението на р. Мозел в посока устието на р. Саар. Бял спретнат пътнически кораб е акостирал под дърветата на крайбрежната алея. Гледам и не вярвам на очите си. Името на кораба е на кирилица! В първия момент си помислих - сигурно е руски. Но името е „Хайнрих Хайне” - значи е български! (Защото на руски бихте прочели ... „Гайнрих Гайне”... коментарът е излишен). Невероятно! Български кораб - чист, приветлив, поддържан, свети! Огледах го с истинско удоволствие. Българският флаг се вее на кърмата, пристанището на домуване - Русе. Пътниците обаче (за съжаление) не изглеждаха „наши” хора. На връщане спрях още веднъж да му се порадвам. Продължих с приятно чувство.
03 април 2013 г.
Онзи есенен не носех фотоапарат. Но ето, че м/к „Хайнрих Хайне” е отново в кръгозора ми. Но надписът на носа вече не е на кирилица ... Погледнах в интернет (www.dunavtours.bg), оказа се, че имаме няколко много хубави пътнически речни кораби - хотели, които циркулират из реките на Западна и Средна Европа. Радвам се, че поне речното ни пътническо корабоплаване е живо и по всичко личи - на ниво.
Доси ВАСИЛЕВ
Снимки автора
Върху стария явно релефен надпис на кирилица е заварена ламарина, върху която името е изписано вече на латиница.
Българският м/к „Хайнрих Хайне” в р. Мозел,  акостирал в гр. Трир, Германия.
Корабът е дълъг 106 м, широк 11 м, а газенето му е 1,40 м. Повече за кораба можете да прочетете на www.dunavtours.bg
Българският флаг на кърмата изглежда малко умърлушен, защото е във ветровата сянка на корпуса.
Централният градски площад. Eто едно от местата, където ходят туристите, докато корабът ги чака.