НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЪВ ВВМУ ПРЕДСТАВИХА КНИГАТА НА ПЛАМЕН ВИДЕВ „МОРСКИТЕ
ВОЙНИ НА РУСИЯ - 1696-1856”

В лекционна зала № 11 на Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”- Варна вчера бе представена книгата на Пламен Видев „Морските войни на Русия - 1696-1856”. Той е роден в София през 1974 г., завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски”, специалност „Право”. Въпреки хуманитарния профил на средното и висшето си образование, интересът му към историята е траен и задълбочен. Още като ученик започва да публикува статии на историческа тема в сп. „Клуб Океан”, а дебютната статия  на Пламен Видев от 1999 г. е „Сражението при Цушима и съдбата на ІІ-та Тихоокеанска ескадра”. Пише и редица статии, материали, монотипии на военноморска тематика. Юристът-историк има десетки публикации за устройството и конструкцията на различни бойни кораби, за известни адмирали, пирати и др. 
Да уважат произведението на автора, което той сам представи, бяха дошли много гости, студенти и курсанти от Морското училище, техните преподаватели и журналисти. Официални гости на срещата с автора бе зам.-командирът на ВМС комодор Димитър Денев, зам.-генералният консул на Русия във Варна С. Куликов и председателят на Асоциацията на възпитаниците на ВВМУ капитан П. Тухчиев. На срещата присъства и цялото ръководство на Морското училище.
Пламен Видев сам представи основните моменти в съдържанието на книгата си, като обърна внимание на факта, че е избрал исторически
Корицата на книгата
период, за който се пише по-малко. За руския царски флот има лаконични данни и то най-вече се разглеждат морските битки при Чесма, Калиакра, и Синоп, без да се разглежда задълбочено конкретната политическа обстановка в Европа, причините за победата и поражението на съответното морско сражение, каза авторът. Помощ ми оказаха приятели и колеги от Турция - историци и изследователи. В книгата имам множество таблици, свързани със събитията, характеристики на плавателни съдове, проследил съм дипломатическите отношения на Русия с Франция, споделя още Видев. Описва сражения в Балтийско море през 1798 г., когато Русия достига морско могъщество.
В книгата има исторически материали и данни за периода до Кримската война 1853-1856 г. Пламен Видев сподели, че вторият том ще бъде посветен на Първата световна война, когато Русия развива и създава силен черноморски флот.
Гостът-автор получи подарък фланелка с инициалите на Морското училище и фотоснимка на централната сграда, връчени му от проф. д.в.н. капитан І ранг Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.
Светла ТУХЧИЕВА