НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОРАБИТЕ НА BLACKSEAFOR СЕ СЪБРАХА ВЪВ
ВАРНА

Вчера на Морска гара Варна пристигнаха корабите от Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR. Бойните кораби се съберат във Варна и след сформиране на съединението на 9 април 2013 г. ще отплават за изпълнение на планираните задачи. Това е втората активация под командването на турските ВМС, в която вземат участие кораби от всички черноморски държави, като флагман на групата е турската корвета „Хейбелиада” (TCG Heybeliada). От българска страна участие взема корветата „Решителни” (BGS Reshitelni) с командир капитан ІІІ ранг Борислав Великов, от ВМС на Румъния - корветата „Мачелариу” (ROS Macellariu), от Грузия - граничният катер „Сухуми” (GCG Sokhumi), от Руската федерация – десантен кораб „Новочеркаск” (RFS Novocherkask), от ВМС на Украйна - базовият миночистач „Черкаси” (UPS Cherkasy).
Освен екипажа на кораба „Решителни”, представители на българските ВМС участват и в бреговия щаб – старши лейтенант Ивелин Иванов, и в корабния щаб – старши лейтенант Йордан Цветков.
Командир на BLACKSEAFOR е капитан І ранг А. Хакан Гюнеш (А. Hakan GUNES) от ВМС на Р. Турция. Вчера той бе приет от началника на Щаба на командването на ВМС капитан І ранг Коста Андреев. На море екипажите ще отработят епизоди по отразяване атаките на въздушен противник, тактическо маневриране, търсене и спасяване на бедстващи кораби на море, контрол на търговското корабоплаване и др. Корабите от BLACKSEAFOR ще посетят пристанищата Констанца – Р. Румъния и Севастопол – Р. Украйна. Развръщането на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море ще завърши на 23 април т. г.
Днес - 6 април, и утре - 7 април 2013 г., от 14.00 до 17.00 ч. корабите от BLACKSEAFOR ще бъдат отворени за посещения от граждани и гости на Варна.
Фоторепортаж на екип от МОРСКИ ВЕСТНИК
Флагманският кораб – турската корвета „Хейбелиада”, застана на Морска гара Варна.
Корабите на BLACKSEAFOR се събраха във Варна.
Вчера на борда на флагманския кораб – турската корвета „Хейбелиада” (TCG Heybeliada) се проведе пресконференция на командира на оперативната група „BLACKSEAFOR”. Командир на BLACKSEAFOR е капитан І ранг А. Хакан Гюнеш (А. Hakan GUNES) от ВМС на Р. Турция (под картината).
На носа на руския десантен кораб „Новочеркаск” започна спешен козметичен ремонт.
Като домакин, „Решителни” зае мястото на десния фланг.
Румънската корвета „Мачелариу”, поглед от към кърмата.
Украинският базов миночистач „Черкаси”, поглед от към кърмата.