НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НА СЛУЖБА ПРИ К.Д.П. ИВАН СТАНЧЕВ НА МОТОРЕН КОРАБ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ”
От август 1957 г. когато след изпит придобих правоспособност „щурман далечно плаване”, две пълни години плавах в черноморския и източно-средиземноморския район по корабите от малкия и среден тонаж. Затова се надявах за промяна и това се случи. Към края на август 1959 г. като старши помощник-капитан (старпом) на м/к „Димитър Кондов” получих записка да сдам длъжността и да се явя на разположение на навигационния отдел на Параходство „Български морски флот”.
В началото на м. септември получих записка да заема длъжността старпом на м/к „Васил Левски” – кораб, закупен след м/к „Балкан” и от тогава до този момент беше под командването на капитан Иван Станчев. При него не бях плавал и лично не го познавах. Имах информация от колеги, че е прям и взискателен, с високо чувство на справедливост и благоразумие, и в същото време - решителен в моменти на внезапно възникнали рискови ситуации. Винаги си подбирал екипажа и не търпял бездействащи и недисциплинирани. По време на войната преживял всички несгоди, включително тотална гибел от английска подводна торпедна атака на кораба, който командвал. ...

Пълният текст на разказа на капитан далечно плаване Николай ЙОВЧЕВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.