НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 УЧИЛИЩЕ ЗА ИЗБИРАТЕЛИ
Аз викам, като е започнала изборната кампания, да видим какви ги искаме депутатите. Трябвало да са умни, образовани, честни, патриоти, безкористни, работоспособни, енергични, благонадеждни, щедри, авторитетни... А както е казал един виден писач на филипики (Янчо бе!), май повече от двайсетина парчета от този сорт няма да намерим из хубавата ни Татковина. 
За някои Татковина, за други - майчиния! Разликата е, че тати носи, ама мама меси и ако искаш да папкаш сладко, трябва някой да ти го е приготвил, вкусничко, мазничко, топличко... А ние сме научени, че нашите депутати от всичко най-много обичат да папкат.
Как да ги познаеш, пущините, дали са честни, патриоти и прочия! Пък то и да ги знаем, листите са партийни, и както беше казал видният наш класик в жанра (пак Той бе!), „На избори у нас по стар тертип се броят нефелните в главата – надъхат ги като петли на селски мегдан, дадат им законната кофичка в ръце и те пълнят с нея каца без дъно. Наливат, ама кацата е за парлама, а водата тече накъдето гледат партийните улуци, нагласени под нея!”.
Може и да са за парлама, ама по тях стават изборите, и като така – да видим какво има да отберем за работа. Да предположим, че има чалъм да се вместим в бройката „двадесет”, тъкмо като за нас, според хала ни да финансираме от плиткия си джоб. На търсещия електорален активист предлагам следната процедура от пет стъпки.
Стъпка първа: Зачеркваме всички субекти от списъка на допуснатите от Централната избирателна комисия, които са се определили като „гражданско движение”. Такова животно по нашенско нема или ако има, то е според сентенцията на Бернщайн, че „движението” е всичко, но крайната цел е нищо. Крайната цел на такивата си е едно кръгло нищо, от гледна точка на народния интерес и затова – баста!
Стъпка втора: Зачертаваме дебело всички партии и коалиции, абривиатурите от имената на които са гласени по благозвучие – МЕД, СКОК, КВАК, ТРАС, ПИЧ, ГРЪБ, БУК, ДЪБ и т. н. (другите си ги добавете от списъка по аналогия). Защото какво би означавала абривиатура ПИЧ, например, „Партия за истина и човечност”? Дорде не речеш, ама то нито партията му партия, нито истината им е истинска, а за човечност в програмата им сигурно и думичка няма. Затова – баста!
Стъпка трета: Останалите след пресяването (около 70 % от кандидатите за хамама) са наредени в партийните листи и ще трябва да си дадем зор да ги пресеем изрядно. Измежду тях дебело ще зачертаем имената на номадите, които кампания след кампания се мятат от партия в партия, от движение в коалиция и ако в един списък са повече от двама – баста на кръст с химическия молив на цялата листа! Защото може и да са голямата работа (на ръст, на шкембе или на цици), ама безкористни, честни, благонадеждни??? А приказката за кацата с меда и за лъжицата говно всички я знаем.
Стъпка четвърта: Дотук благополучно отпаднаха като хамамджии тамам три четвърти от имената, останалите май ще трябва да ги ловим зърно по зърно. Но нека отдадем дан и на  водачите в листите.
Видим ли „парашутист” столичанин, присаден на кюстендилска слива – тури му чертичка! Видиш ли бивш министер, от кое да е правителство, образувал, преобразувал, развинтвал, навинтвал, та сме я докарали до този хал  – баста! Мъдри ли се там виден тромпетист, акробат, каратьор, боксист, еквилибратор с кожени топки и прочия – баста и на тях, защото занаятът им е тежък, специфичен, обсебващ, и сигурно не са доразвити за този цирк. Ако някой електорален активист си е изработил собствен критерий – може! Така ще останат най-много по пет-шест листи на ръка, а в тях има няма двеста-триста парчета хамамджии – близо сме до заветното число.
Сега иде ред на най-важната, енергоемка и досадна пета стъпка. Възможно най-голям брой от оцелелите кандидати трябва да бъдат чути, разпитани, разгледани и преценени на публични прояви, които партийките им ще организират. Тежка работа, но няма как, ако сме решили да отделим сеното от плявата. Затова на петата стъпка ще отделим специално внимание, ама друг път.
Бай ЯНКО
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК

P.S.
Военните моряци да не ги четат тези лакърдии, а да си гледат службата, за тях има кой да мисли! То така са помислили за тях, че здраве му кажи, ама нейсе.
И онези от плавсъстава на гражданския флот да не си губят времето, и тях има кой да ги тамани! Плавайте там и гледате да спечелите някой лев, а ние тук ще гледаме да ги оправяме, каквото сте оставили дома, вие си знаете!

P.P.S.
За Бога, братя, гласувайте! Само високата избирателна активност може да неутрализира смрадливия продажен гласопродавател!
Сън на бъдещ депутат: така както водните кокошки са се юрнали нанякъде, така и електоратът ще се юрне към изборните урни. От такива сънища се е появила поговорката „Гладна кокошка просо сънува!”...