НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЩЕ ВЪВЕДЕМ ЛИ СТАНДАРТИТЕ НА ПАРИЖКИЯ
МЕМОРАНДУМ В ЧЕРНО МОРЕ?

От вчера (09.04.2013 г.) Варна е домакин на 14-то редовно заседание на Комитета на меморандума за разбирателство за държавен пристанищен контрол в Черно море. В хотел „Димят” зам.-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Албена Лазарова откри заседанието с представители на морските администрации на страните от Черноморския басейн – Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Турция и България. В тридневната работа на комитета участва и секретарят на Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол Ричард Шифърли. Тук са и наблюдатели от морската администрация на Азербайджан, както и представители на Меморандума за държавен пристанищен контрол от Централна и Западна Африка.
Включването на Морската трудова конвенция от 2006 г. в задължителните инструменти по Меморандума е една от темите за обсъждане в съвещанието. България и по-конкретно Варна за втори път става домакин на Меморандума, каза капитан Сергей Църнаклийски, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”, който участва в срещата. Черноморският меморандум е създаден по инициатива на България през септември 1999 г. Точно
Капитан Сергей Църнаклийски - изпълнителен директор на ИА „Морска администрация”.
във Варна се проведе първата подготвителна среща за установяване на единен координиран режим за държавен пристанищен контрол в Черно море, припомни Църнаклийски. Целта сега е да се въведат стандартите на Парижкия меморандум в Черно море в повече държави. България е една от първите държави, която ратифицира Конвенцията от 2006 г. още в края на миналата година. Задължителни стават застраховките на моряците, което трябва да направят корабособствениците. Те включват здравно обслужване и репатриране при необходимост. Членовете на екипажите на кораби ще могат да подават сигнали за нарушения в МВнР на специален телефон, както и да се обаждат на Морска администрация. Влизането на Конвенцията в сила ще доведе до по-голяма сигурност на моряците и по-добър живот. Досега около 20 държави са ратифицирани конвенцията. Тези, които не са подписали също се задължават да спазват правилата и също ще бъдат санкционирани, заяви капитан Църнаклийски.
Светла ТУХЧИЕВА
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК