НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЕТЕРАН ОТ МОРСКАТА АВИАЦИЯ – С ДЕВЕТА
ПОРЕДНА САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА

Поредното начинание на Творческия клуб към Съюза на офицерите и сержантите от запаса и от резерва – Варна, бе представянето на подполковника от резерва Ангел Ангелов – ветеран от морската ни авиация. Неговият път към небето и към морето започва с Школата за запасни офицери към някогашното Висше военновъздушно училище (ВВВУ) „Георги Бенковски” в Долна Митрополия. След това една година е борден техник на изтребител МиГ-17 в авиобазата в Безмер. Следващите две години е на Летище Варна, но в края на този период е поканен да служи в тогавашната 63-та ОПЛЕВ (Отделна противолодъчна ескадрила вертолети - днес морската авиобаза „Чайка”). Тук започва през 1973 г. като лейтенант и приключва като подполковник през 1994 г. 21 години! В началото на кариерата си като офицер е борден техник и достига до инженер на ескадрилата. Междувременно завършва задочно ВВВУ, преминава необходимата преквалификация за компетентност при експлоатацията и ремонта на вертолет Ми-14ПЛ след постъпването на летателната машина в строя на мястото на Ми-4.
Доказал се като професионалист в морската авиация, подполковник Ангелов използва малкото си свободно време за творческа дейност. От малък рисува и моделира фигури. Кандидатства в Художествената академия, успешно преминава през първия и през втория кръг, но решава, че все пак авиацията е по-голямата тръпка на неговия живот. Затова пък, още през 1974 г. изкарва тримесечен курс при известния варненски скулптор Христо Боев и преминава успореден житейски път от прегледите на художествената самодейност до първата си самостоятелна изложба. А самостоятелните изложби са вече девет!
Спечелил е награди на престижни изложби във Варна, Пловдив, Смолян и Балчик, а през 2009 г. негови творби са изложени в галерията на „Шипка” № 6 в София и на Биеналето на малките форми в Плевен. Чувството за хумор не го е напуснало и до днес, а материален израз на това е и участието му в международна изложба в Габрово през тази година. Членува във варненската група на Съюза на художниците, а негови творби са притежание на колекционери в САЩ, Русия и в България.
Деветата изложба в стил „три в едно” (скулптура, масло и акварел) на Ангел Ангелов бе открита от председателя на Творческия клуб капитан І ранг Валентин Димитров, а „виновникът” сподели откровено „какво, къде и как” се е случило в житейския, служебния и творческия път. Латинската сентенция за виното и истината бе потвърдена за пореден път от всички участници в срещата с пожелания за нови постижения на Ангел Ангелов.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Деветата изложба в стил „три в едно” (скулптура, масло и акварел) на Ангел Ангелов бе открита от председателя на Творческия клуб капитан І ранг Валентин Димитров.
Сърдечен поздрав от боен другар от морската авиация – подполковник от резерва Ангел Ангелов бе приветстван и от подполковник от резерва Станчо Киров от 63-та ОПЛЕВ.
Пореден въпрос от препълнената зала.
„Нос Галата” – напомняне за големите възможности на Ми-14ПЛ.
За извайването на малките форми е необходим голям талант.
„Над море” – спомен за могъщата някога бойна авиация на България.
Историята и митологията си дават среща във всяка от изложените малки пластики.