НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 УЧИЛИЩЕ ЗА ИЗБИРАТЕЛИ - 2
Живеем в епоха на турбулентност
и би било неразумно и неморално да се омаловажава
човешката цена на разтърсващите процеси в нея.
Алън Грийнспан

Фройд бил казал, че не знае какво искат жените. Кърт Вонегът обаче е знаел - жените искат около тях да има много хора, с които да си говорят.
- Кажи ми нещо, говори ми! - ако го чувате често от жена, това е сигурен знак, че ви обича.
А какво искат от политиците кохортите митингуващи, форумците от медиите, клиентите на „БНТ Такси” и прочия? Искат да се сменяват по-често, да се мазнят, да се пънат, да се доказват под път и над път, за да могат да ги одумват. И всички те, митингуващи и форумци, политици и политикани, разследващи и разследвани, електорат и гласопродаватели се надяват от днешното нищо да се пръкне модерна държава.
А модерната държава е правова, универсална общност, където е гарантирана свободата на личността. Философската й същност е приоритет на гражданските свободи на индивида и гарантиран суверенитет на народа, като се елиминират възможностите за посегателства върху правата на гражданите от страна на всяка власт. Естественото състояние на „нещата” в тази Утопия са благоденствието и равната мяра на свобода, предоставена на всеки. 
Скучна работа ми се вижда това, мене ако питате. Аркадий Райкин, в едни по-други времена беше казал, че ако няма „дюфицит”, управляващият отдел „Пласмент” ще бъде един най-банален инженер - ужас!  Би било ужасно и завеждащият богоугодното
Това в България преди избори е просто невъзможно!
Илюстрациите са предложени от Туко Рамирез Ел Команданте
заведение Стражарска правда, например, да стане учител по физкултура или „охранител”, ако така ви е по-удобно, а премиерът без един ден трудов стаж да бъде клиент на кофите за отпадъци. Затова - да живее политическата класа, организатор и ръководител, меценат, ментор и мантроструй на всички наши победи!
Победите ни обаче са къ-ъ-ъ-т... Ако не се броят мемоарите на нашите „бивши”, в които не прозира как партньорите им са излъчвали странни вибрации и някой можел да ги заподозре в скрити мотиви. Няма да срещнете и това, че около тях е имало повече опитни и талантливи хора, отколкото терен за изява. Затова бързам да кажа, че големият грях на така наречената „политическа класа” по отношение на нашата „модерност” е в друга посока - на корумпиране на гражданина. Това се случва равно вероятно в битността му на електорат (гласопродавател), на дребен предприемач, „даващ под масата”, като медицинско лице, съдия, общински служител, водач на протести, търговец, работодател и прочия - решително навсякъде и във всичко. Такава насока няма да срещнем в никоя програма или декларация за намерения - най-често тя е вътъка, който „се не види”, но пърха, трепка, вибрира във всяка стъпка и конкретно действие.
За да успее да завърши Училището за избиратели, уважаемата електорална единица следва да усвои „петата стъпка” (вж. 10 април 2013 г. Училище за избиратели), способността да открива подходящата кандидатура за хамама или executive search (подбор на топ мениджъри), както е прието да се нарича в консултантския бизнес. Близко до това е и техниката headhunting, което би трябвало да означава „лов на кандидат” с конкретни качества.
- Как да ги ловим бе, младеж? - би проплакало някое старче в рекламен клип по темата.
Лесна работа, дядка, стига да си отваряш очите. Можеш да пропуснеш много неща - само следи за характерни вибрации! Политикът-менте вибрира в резонанс на собствената си глупост и некомпетентност когато трябва да отговаря на определени въпроси.
Задавайте му въпроси без да ги систематизирате, така ефектът на изненадата е по-осезаем:
- Какво бихте направили за решаване на тежкия демографски проблем в страната?
- Нашата партия (коалиция, алианс и т .н.) има много ясна политическа програма по този въпрос! (Бръ-ъ- м - вибрира!) - Щом дойдем на власт, ние ще утроим размера на детските надбавки и в най-кратки срокове ще осигурим места за всички нуждаещи се деца в детските заведения.
Дето се вика - баста! То бива  словоблудство, ама чак пък толкоз... Нямало е кой да му каже, че разковничето е грижата, вниманието, подкрепата на младите семейства с фокус върху второто дете. Щом и това не знае, от какво разбира, от ядрена енергетика ли!?
В залата за разпит е друг кандидат-хамамджия.
- Какво е Вашето отношение към проблема с приемните семейства за обгрижване на децата в неравностойно положение - изоставени и др.?
- Укрепването на институцията на приемното семейство е приоритет за нашата социална програма и грижата за подрастващите (започна се!). Ние ще се стремим да извършим плавен преход на преминаване от институционални грижи към осигуряване на семейна среда за децата в неравностойно положение. В този смисъл приемното семейство е ... (Бръ-ъ-ъм!)
Абе айол, вместо да давате седемстотин лева на месец на „приемната” майка, защо не осигурите адекватна грижа на родната, която мизерува и отделя детето от гръдта си с кървави сълзи? Баста!
Дотук пак добре, ама има да видите какви вибрации ще ви друсат около клишетата с пенсионната реформа, повишаването на доходите, разплащането от страна на държавата с коректния бизнес, пресичането на контрабандата, антимонополните мерки, закрилата на потребителя от недобросъвесните продавачи на зехир (пардон - исках да кажа храни), възраждането на фермерството, облагородяването на туризма, очовечаването на енергийните хищници и прочия, и прочия...
Видиш ли го, че вибрира - питай още нещо! Ако вибрациите се усилват, бутни го лекичко да полегне на земята - и баста!
Ако на форума се изказва някое доскоро власт имащо „лице” и започне пледоарията си с „Ние когато дойдохме на  власт, заварихме едно ужасяващо наследство” - бягай надалеч, защото нямаш работа тука. А ако е от по-ланшните и започне да каканижи, те като били „горе” какъв резерв са оставили и райски градини - пак бягай. И не забравяй да го зачеркнеш от списъка!
Че то май не останаха! Ти ги кажи тридесет, аз ще река десетима - все едно двадесет калпака са останали. Предоволно, мене ако питате, стига да са умни, образовани, честни, патриоти, безкористни, работоспособни, енергични, благонадеждни, щедри, авторитетни...
Бай ЯНКО

P.S.
Обадиха ми се разни морски лица, че не били оставяли у дома нищо за оправяне. (И по този повод вж. 10 април 2013 г. Училище за избиратели). Вие си плавайте, момчета и не берете грижа! И помнете старата холандска поговорка от времето на парусния флот - морякът, като се завърне от море, по-добре да не брои децата.

P.P.S.
За Бога, братя и сестри, гласувайте! Само високата избирателна активност може да неутрализира смрадливия гласопродавател!