НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „НОСТАЛГИЧНО” - ПЛАСТИЧНИ ОБЕКТИ ОТ СТЪКЛО ОТ ЮРИЙ
ВАСИЛЕВ В „ГАЛЕРИЯ 8”

На 15 април т.г. от 18 часа се открива изложбата „Носталгично”, с която Юрий Василев се завръща при варненската публика, след петгодишно отсъствие. Заглавието не е случайно. Именно във Варна Юрий прави първата си изложба през 1999 г., а след нея и множество други – всичките в галерия „Витра”, която вече не съществува.
В „Носталгично” са включени седем от творбите в изложба „Лица”, представена в София в края на 2012 г. Това са малки пластики, създадени в техниката лято стъкло (cast glass), която авторът използва за първи път. Обединяваща тема е човешкото лице, което се доразвива в приказни сюжети – изсъхнала гора, храмове, флора и фауна, носещи шеговити и поетични названия: „Лодкарят”, „Амфибия”, „Пътуващият храм”, „Черният панталон придава официалност”, „Алхимикът”, „Сухата гора”, „Тя, която…”
Специално за „Галерия 8” са създадени останалите творби в експозицията. Те представляват абстрактни картини, в които платното е заменено от стъклен лист. Като техника и похват се доближават най-много до живописта. Тематиката е определено морска, което се разчита и в заглавията им: „Тралене” (диптих), „Смеещата се мида”, „Лодката с червеното платно”, „Разминаване” (диптих).
Може би още една проява на носталгичното чувство на автора по морето, любимия град и приятелите?...
Заповядайте!
Борис СТАТЕЛОВ
Юрий Василев, „Лодката с червеното платно”
Юрий Василев, „Лодкарят”
Юрий Василев, „Сухата гора”