НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРИКЛЮЧИ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ОПЕРАЦИЯ ПО ОБСЛЕДВАНЕ
НА ДЪНОТО НА ПЛАВАТЕЛЕН КАНАЛ 2

Обследване на дъното на Канал 2, свързващ Варненското езеро с пристанищата „Варна запад” и „Фериботен комплекс” бе извършено от експерти на ДП „Пристанищна инфраструктура” – териториално поделение „Пристанище Варна” и специализиран водолазен екип. Трасето на канала се пресича от множество комуникационни връзки, които преминават по морското дъно и под него в специални съоръжения (дюкери).
На база наличните данни и частичната техническа документация, досега не беше възможно да се направи прецизна оценка за точните трасета на комуникационните връзки, координати на преминаване през протежението на канала, отстояния и дълбочина на поставяне.
В годишната програма на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” за изграждане, реконструкция, рехабилитация и поддържане на пристанищата за обществен транспорт с национално значение за 2013 г. са планирани средства в размер на 3 000 000,00 лв. за извършване на драгажни дейности и поддържане на проектните дълбочини на Канал 1 и Канал 2 в Пристанище Варна. Към момента приоритетно се работи за ускоряване на подготовката, като част от нея са и завършилите днес обследвания.
Специализираната дейност по водолазното обследване и точното позициониране на препятствията по канала бе извършена за по-малко от 20 дни от екипажа на самоходен катер „Хидро 3” с капитан Евгени Tушев и водолазната група с ръководител Владислав Вълков. При огледите бе използвано съвременно специализирано оборудване, което въпреки сложните метеорологични условия и навигационна обстановка, позволи трите дюкера да бъдат маркирани по цялото им. Фиксирани са точните дълбочинни коти на основни опорни точки по дължината на съоръженията и е установено състоянието и предназначението на дюкерите. Направен е и подводен видеозапис, съобщи Кремена Цветкова от ДП „Пристанищна инфраструктура”.