НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРИЗРАЧЕН СВЯТ
„Прабългарите нападали тутакси, а бягали изневиделица”
Матуритетен бисер


Откак свят светува, по него бродят призрачни същества, които карат хората да бъдат нащрек: таласъми, привидения, вампири, вийове и феи, троли и духове, миражи и фантоми. Сред тях имало и добри, ама колкото да не е без хич. В праисторическо време и през средновековието шествали на тумби, а дори по времето на Шекспир принц Хамлет развивал сетивата си в беседи с призрачния си баща. На море този, който е избил рибата, е Летящият Холандец, призрачният кораб с дрипави паруси и грохнал екипаж. В славянските митове популярни привидения са Дивиите - люде, еднокраки, едноръки,  водят се по двама, палят огньове, коват желязо и който се напуши от дима на огнищата им – кашля, та се къса. Неслучайно в простонародието ги даряват с причудливи качества. В ученически бисер пък пише за братята Кирил и Методий, които били близнаци, а единият – кръгъл сирак. В по-новото време дивиите са дето единият лъже, а другият върви по него, та маже. Ето ти ги нагласени Големият и Малкият Маргини, братята Галеви, Боко и Цеко, а братският руски народец си ги е припознал като Путин и Медведев.
Какво му е смущаващото на привидението, та човеците толкова се притесняват от него? Вероятно неговата недосегаемост, нематериалната му същност и ирационалното поведение и битие. Двама знаменити брадатковци, Маркс и Енгелс, написали в този дух гръмки фрази за призрака, наречен „комунизъм”, който бродел
Тази графика на Салвадор Дали сякаш е нарисувана точно за нашенската действителност...
на длъж и шир, но и него още никой не го е държал за ръка. Царят, папата, германските полицаи и политическите мъже на лошата стара Европа силно се притеснявали от появата му, защото знаели колко неблагодарна е борбата с призраци, а един екзалтиран украински селянин, Никита Хрушчов, даже беше посочил годината, през която той ще се материализира - 1980-та, ама ядец.
В най-новото време, в нашия модерен свят уж малцина вярват на призраци, но по света все така бродят ексцентрични същества, които на вълните на социалните мрежи могат да се множат като дрешени въшки. На страниците на „Морски вестник” е ставало дума за призрака на Лицемерието, който, за разлика от фантомите-миражи, е реално видение. В авторски материал там е казано, че нашата епоха на глобално лицемерие се отличава с това, че обезмисли дори обичайните класови противоречия, а хора от всички касти и прослойки днес се самоопределят като търсещи келепир на всяка цена.
Кърт Вонегът беше казал, че на земния свят първата форма на зарибяване е ябълката на познанието, която Ева, под диктовката на Змията, пробутала на дядо ни Адам. Нещата уж са се променили, но едва ли. Холандският капитан на призрачния кораб предлагал на всички, които му се притичали на помощ, пакет с писма до неговите близки на брега и който го вземел - оставал да броди навеки в морската шир. От събота, 12 април т.г., стартира предизборната кампания за парламента и лавина летящи българанци протегнаха ръка с писма до народа, вижте ни програмата, поцъкайте с език и разнесете сред хората, та да научат повече за нас - няма лошо. Предизборното време вади на светло и отдавна забравени, и поникнали наново идеи и идейки, чиста проба привидения. Привиждат се някому, или той така представя нещата, за да зарибява публиката със заветната бюлетина в ръка. Макар че лично аз, като един електорален червей, имам усещането, че пак съм нападнат „тутакси” от прабългарите. А като ги гледам, едните бяха на власт до завчера и не ни оставиха за миг да забравим за „предишните” с лошото наследство. И други познати лица ни гледат от плакатите и диплянките, нищо че се пишат за ДРОБ, а ги знаем като ГРОБ, разликата е никаква. Затова искам да се посъветвам с читателите - дали да не им прочетем и старите предизборни лакърдии, какво щяха да намаляват, какви красни кадри имаха под ръка, колко работни места искаха да открият, на кого да подадат ръка, кои им бяха приоритетите... Защото като им гледам писанията - натискат се пак да изберем тях, а място в Хамама няма и за два процента от мераклиите. И нямат срам, нито Румената агитка, нито гражданското движение Калинка-малинка, нито Кункините сватове, нито блокът Командирска чета - всичките ни лук яли, ни лук мирисали.
Бай ЯНКО

P.S.
Чухте ли го, видяхте ли го онова зализаното от временното правителство, което било завършило в Харбър, ама не много и още щяло да се учи? Каза, че не било вярно, дето нямало свободни ниши, в които да си чупнем бял хляб - имало. По Европата до ден-два щели да се пръкнат 100 милиона нови пенсионери и там традицията била да тръгнат по света да си търсят уютно местенце за старини. Предпочитали южни дестинации, с умерен климат, селищата да не са пренаселени, млякото да не е много мазно и да може да се подквасва, народецът да е дружелюбен, пазарите - оживени... Все едно че ми говореше за Димитровград! Така че - стягайте се, всеки далновиден електоран да зареже атомната енергетика, високите технологии, електронното правителство, космическите изследвания, мините, пещите за леене на метал, модерните ферми, електропреносните съоръжения, производството на фуражи, елитните винарни, корабостроенето, зеленчукопроизводството и да започва да се учи да сменя памперси XXL! Да бъдеш старчески дом на Европа сигурно не е голямо главоболие, защото папардаците нито могат да те нападнат тутакси, нито да се разбягат изневиделица.
Как да не рече човек онова нашенско „Вашта мама!”

P.P.S.
Гласувайте, братя и сестри! Четете предизборни лакърдии, цъкайте с език, псувайте, ако не ви сдържа, ама гласувайте, защото само така можем да преборим гласа на смрадливия гласопродавател!