НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 РЕКЛАМНА ДИПЛЯНА ЗА ПЪТНИЧЕСКИЯ ТУРБОХОД „ВАРНА”
През тази година с участието на читатели и приятели на „Морски вестник” продължаваме темата за най-големия и най-луксозния пътнически кораб – турбоходът „Варна” (1967 – 1977 г.):
15 август 2010 г. Честит празник на Варна и на Несебър!
19 февруари 2013 г. Пощенска картичка – снимка на пътническия кораб „Варна” (1967 – 1977 г.)
27 март 2013 г. На борда на пътническия кораб „Варна” през 1970 г.
С помощта на нашия редовен читател и приятел Иво Танев сега ви представяме рекламна дипляна за пътническия турбоход „Варна” на английски и на френски език. Интересно решение, като се има предвид, че на „Варна” са плавали и много германски туристи. Но това не изключва възможността да е имало и рекламна дипляна на немски език. Иво Танев е сигурен и в съществуването на подобна дипляна за другия голям наш пътнически кораб – „Несебър”. Ако някой от читателите на „Морски вестник” е запазил такава, нека ни изпрати дигитално копие, за да го споделим с всички, на които тази тема не е безинтересна.
Рекламната дипляна ни информира, че „Варна” разполага само с луксозни и с първокласни кабини. Общо 482-те легла са разположени както следва:
- в два луксозни двойни апартамента;
- в 10 единични луксозни кабини;
- в 4 двойни луксозни кабини;
- в 9 луксозни кабини с по 3 легла;
- в 55 първокласни кабини с по две легла (палуба „А”);
- в 97 първокласни кабини с по 3 легла (палуба „В”);
- в 8 първокласни кабини с по 4 легла (палуба „С”).
Всички кабини са обозначени на съответни чертежи с разположението им по палубите и различните категории са оцветени съответно в розов, светлозелен, светлосин и жълт цвят. Така рекламната дипляна играе и ролята на пътеводител за всеки, който се качи на борда. На лицевата и на обратната страна на изданието няма данни за това къде е отпечатано и в какъв тираж. Прави впечатление увереността на „Балкантурист” в първото изречение на дипляната: „За всеки, който иска да се наслаждава на морско пътешествие, „Балкантурист” предлага своя луксозен пътнически кораб „Варна” – един от най-добрите кораби в света”. Звучи наистина претенциозно, но не е далече от истината!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Рекламната дипляна е от личния архив на Иво ТАНЕВ
Рекламна дипляна за пътническия турбоход „Варна” на английски и на френски език (обратна страна).
Рекламна дипляна за пътническия турбоход „Варна” на английски и на френски език (лицева част).