НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ ЗА ЕКИПАЖА НА СТРАЖЕВИ КОРАБ „СМЕЛИ”
ОТ 1973/1974 Г.

Преди около две седмици представихме в „Морски вестник” обща снимка на екипажа на един от големите ни бойни кораби преди 40 години:
19 март 2013 г. Екипажът на стражеви кораб „Смели” от 1973 г. Публикацията бе посрещната с одобрение от много наши читатели и ние помолихме нашия читател и приятел Валери Христов да ни предостави и друга снимка от живота на екипажа. Той ни донесе снимка от 6 юли 1974 г., на която се вижда отборът на СКР „Смели” - първенец по футбол на Военноморска база Варна. Валери Христов е клекнал, най-вляво. А дългогодишният телевизионен деятел Испанеца (Димитър Димитров) - е прав, третият от дясно на ляво.
Препратихме снимката на друг наш читател и приятел - Румен Калканджиев, който също е служил на „Смели” по това време. Той бе така добър да ни изпрати снимка от своя личен архив на стражевия кораб и да допълни, че:
„Относно снимката на отбора по футбол от 1974, която сте ми изпратили, мога да Ви помогна само с четири имена. Момчето с ръка на топката се казва Нейчо Стефанов Нейчев от Варна. Правият с купата: Бойко Димитров Николов (вратар) от Видинско. Четвъртият изправен (с флотската шапка) - по него време капитан-лейтенант Стойко ЖЕКОВ Пенчев (старши помощник-командир на кораба). На заден план на кърмата се вижда Светльо Стаматов (вахтен) от Варна”.
Можем да добавим и това, че правият, от ляво до вратаря е капитан-лейтенант Николов - механик (командир на електро-механичната бойна част) на „Смели”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Стражеви кораб „Смели” по време на плаване. Снимката е от личния архив на Румен Калканджиев.
Отборът на СКР „Смели” - първенец по футбол на Военноморска база Варна. 6 юли 1974 г. Снимката е от личния архив на Валери Христов.