НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРОИЗВЕДЕНО В БЪЛГАРИЯ: СЛУЖЕБЕН КАТЕР
„ПИЛОТ 1”

„Пилотска Станция – Варна-П” ЕООД прие девиза „Изберете българското!” и поръча нов служебен катер на българската фирма „Пулсар – Янакиев” ООД, Варна. Днес катерът „Пилот 1” бе пребазиран от корабостроителницата, разположена на брега на Варненското езеро, до кея пред Пилотската кула. Той е изцяло проектиран и построен у нас от тази варненска фирма. Главен конструктор е инж. Станислав Янакиев, който придружи своята рожба по време на прехода като изпълни функциите на палубен моряк.
Дължината на катера е малко над 16 метра, а водоизместването – малко над 26 тона. Двигателят Volvo Penta D9-425 (425 к.с.). е с двегодишна гаранция. На моделните, а след това – и на ходовите изпитания, катерът доказа своята висока мореходност и пригодност за изпълнение на задачи не само за вътрешен, но и за външен пилотаж в северния морски район на България - от нос Емине до морската ни граница с Република Румъния. Пред представител на „Морски вестник” главният конструктор инж. Станислав Янакиев заяви, че дава 50-годишна гаранция за здравината на корпуса.
Управителят на „Пилотска Станция – Варна-П” ЕООД капитан далечно плаване Красимир Тодоров информира „Морски вестник”, че ритуалът по освещаването и именуването на „Пилот 1” ще се състои през следващия месец, след приключването на парламентарните избори у нас. Името на бъдещата кръстница засега се пази в тайна.
МОРСКИ ВЕСТНИК, Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Новопостроеният катер „Пилот 1” подхожда към своето постоянно място за базиране. На носа, в ролята на палубен моряк – главният конструктор инж. Станислав Янакиев.
Новопостроеният катер „Пилот 1”, поглед към кърмата на кораба.
Част от интериора на мостика.
Главният конструктор инж. Станислав Янакиев заяви, че дава 50-годишна гаранция за здравината на корпуса.