НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ ЕДИН СПОМЕН ЗА ПЪТНИЧЕСКИЯ КОРАБ
„ВАРНА”

След последните публикации в „Морски вестник” за пътническия кораб „Варна”: 19 февруари 2013 г. Пощенска картичка - снимка на пътническия кораб „Варна” (1967 - 1977 г.); 27 март 2013 г. На борда на пътническия кораб „Варна” през 1970 г. получихме няколко читателски писма. Най-интересното сред тях бе това на Христиана Петрова - дъщеря на Веселина Христова Петрова, която в продължение на две години и половина е била домакин на лайнера „Варна”:
„Имам много ясен спомен от оня ден, когато корабът дойде за първи път, след като замина през септември 1967. Бях студентка в София и си дойдох във Варна, за да я посрещна. Цялата Морска гара беше пълна! Терасите на тогавашния ресторант - препълнени от посрещачи, екипажът на парахода беше предимно от варненци и бургазлии ... Съжалявам, че толкова късно се сетиха за този единствен наш луксозен пътнически кораб в историята на по-съвременното ни пътническо корабоплаване. Тогава той беше закупен от „Балканшип”, а превозваше предимно туристи на немската туроператорка фирма TUI. Майка ми наистина имаше огромен архив, за съжаление след ремонт на семейната ни вила изчезна и все още търся къде е ... Бяха много неща, дори беше запазена и документацията на майка от дейността й като домакин, огромен брой картички, кореспонденция, тя описваше всяко посетено пристанище с подробности ... Жалко, че не е вече жива, би разказала толкова много!!!”
Благодарим на Христиана Петрова, от сърце й желаем да открие това истинско семейно богатство - архивът на майка й Веселина Христова Петрова. Съгласни сме, че лайнерът „Варна” заслужава много повече от нашето внимание и оставяме темата отворена. Предлагаме ви снимките, които ни изпрати Христиана Петрова, придружени с нейните обяснения.
Лайнерът „Варна”, някъде в Западна Европа.
А тази снимка на майка ми (тогава тя е на 43 години) е правена на 6 май 1968 г., при първото идване на парахода с немски туристи във Варна. Снимката е направена в сегашния курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена”, тогава още не беше вилна зона, а земеделски земи... Виждат се основите на семейната вила.
Част от екипажа на „Варна”, не зная точно къде е правена. Жената, която е с ботушките, шапката, с черна чанта и кожено палто, най-отпред е домакинът на кораба, Веселина Петрова, т.е. майка ми. Годината трябва да е 1968-69-та. Русата висока жена се казва Сия, камериерка е на кораба и е от Бургас.
Това е писмо от майка ми, показвам го заради бланката и плика, които са от предишните собственици на кораба, от компанията Furness Bermuda Line (Bermuda Line - Furness, Withy & Company, Ltd.).