НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „МОРЯЦИ, ЖЕНИ И БЕЛИ” (ПЕСЕН НА ДОМЕНИКО МОДУНЬО)
В началото на 60-те години, имаше един мъж, който често можеше да се види във варненските сладкарници и ресторанти. Той търсеше клиенти, на които предлагаше своята услуга. Можеше с ножички да изреже вашия силует. По-старото поколение варненци вероятно си го спомнят. Той явно имаше талант. От бял или чер лист, само с помощта на ножичка, той изрязваше изключително сполучливо силуета Ви, без прекъсване и отделяне на ножицата от листа. После го слагаше на контрастен лист и портретът биваше готов. Мъжът беше около 40-годишен и му казваха Фанфана.
За неговото истинско име и за другата му незабележима дейност, научих през пролетта на 1967 г. от една брошура издадена от Дома за политическа просвета  на ОК на БКП – Варна (издадена - 1966 г.) за служебно ползуване. Сред многото пропагандни материали, на края на брошурата имаше „СПРАВКА – относно някои по характерни случаи на извършени криминални престъпления и морална разпуснатост в окръга през 1965 и 1966 г.” В справката бяха дадени имената на 35 лица. Фанфана бе под № 34. Оказва се, че докато той е бил по заведенията, е предоставял квартирата си на ул. „Бр. Миладинови” на сексуалните труженички срещу скромна комисионна. Освен това е „помагал” на избягали от дома си момичета, като им е давал подслон. От същата справка се вижда, че сексуалните труженички са били 23. Сред тях има зрели матрони и малолетни прохождащи в занаята девойки. И то за един град нямащ и 150 000 жители.
Тъй като курортистите - чужденци през лятото биваха предимно от соц. страните, мъжете не търсеха жени, защото преимуществено биваха семейни. За това услугите на местните жрици  бяха насочени към чуждестранните моряци. …

Пълният текст на разказа на капитан І ранг от резерва Евгени ЦЕНОВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”