НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЕДИН РЕЙС С МОТОРЕН КОРАБ „ГЕОРГИ С. РАКОВСКИ“
Публикацията в „Морски вестник“ 19 април 2013 г. „Георги Сава Раковски” - първият ни „магелановски” кораб, на снимка и на картина събуди спомен от преди 33 години, когато на 27.03.1980 г. поех командването на този исторически за българското търговско корабоплаване кораб. Веднага искам да изясня, че нямам никакви роднински връзки с капитан далечно плаване Иван Станчев, който извърши първото българско околосветско плаване с кораба. Това е просто едно случайно съвпадение на фамилните имена.
Корабът се беше завърнал от редовния продължителен рейс до далечния изток и беше застанал с ляв борд на 4-ти или 5-то място в пристанището Варна-изток. Това ми беше вторият кораб, който поемах като капитан след моторен кораб „Чумерна“. Трябваше да сменя капитан Найден Никулкин, който беше титуляр на кораба. Корабът беше разтоварил напълно и се баластираше по време на процеса на сдаването и приемането ни. След това се очакваше да отплаваме за Бургас и да вземем пълен товар урея в торби за пристанище Латакия, Сирия…

Пълният текст на разказа на капитан далечно плаване Орлин СТАНЧЕВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.