НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЖИВОТЪТ НА МОТОРЕН КОРАБ „КАПИТАН ПЕТКО ВОЙВОДА“
Случките, които се описват по-долу са от далечната 1977 г. на кораба „Капитан Петко Войвода“, в рейсовете му до Далечния Изток. По това време работих като старши помощник капитан на кораба, който се командваше от капитан Енчо Якимов. Главен механик беше бай Васил от Бургас. Това е по времето на застиналия социализъм, когато във всяко предприятие, завод, учреждение, войскова част и т.н. се провеждаше ежегодно т.н. партийна учебна година. Ако някои от по-младите читатели си мислят, че на нас като моряци далеч от България, тази процедура ни беше спестена, трябва да ги уверя съвсем сериозно, че това не беше така.
Всеки кораб от задгранично плаване на БМФ си имаше т.н. първи помощник-капитан или помполит. Обикновено това лице беше без морско образование и по-старите от тях бяха завършили някакъв рабфак през 50-те години на 20-я век. Това бяха политически работници, които нямаха нищо общо с морската практика. Тяхната задача беше да провеждат партийната линия на БКП на борда на кораба и да следят за недопускане на анти-партийни прояви от страна на екипажа зад граница. Тази длъжност беше копирана точно от бившия търговски флот на Съветския Съюз. …

Пълният текст на разказа на капитан далечно плаване Орлин СТАНЧЕВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.