НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СНИМКА И БОРДНА КАРТА ОТ ПЪТНИЧЕСКИЯ
КОРАБ „НЕСЕБЪР” (1964 – 1975 Г.)

Благодарение на читателя и приятеля на „Морски вестник” Румен Калканджиев можем да ви представим нещо, което ни припомня за един от корабите, оставили трайна следа в историята на пътническото ни корабоплаване: „Несебър”. Какво знаем за него?
На 5 юли 1964 г. във Варна пристига новозакупеният 300-местен пътнически кораб „Несебър”, построен през 1946 г. в Швеция. Под ръководството на капитан Димитър Радулов и на главния механик Тодор Кавалов екипажът усвоява техниката на съвременния дизел-електроход и още на 9 юли с.г. пасажерът отплава в първия си рейс по линията Варна – Истанбул. Само за първите три месеца експлоатация „Несебър” превозва близо 6000 пътника от 18 националности. Пътническият кораб „Несебър” е изведен от експлоатация на 12 декември 1975 г.
Снимката е и спомен от пребиваването на пътника на кораба, и бордна карта, на която са изписани името и мястото на пасажера, както и номерът на паспорта и датата на настаняването му. Този своеобразен документ за самоличност с формат и вид на пощенска картичка е отпечатан в Марсилия, Франция, откъдето е и закупен кораба. Това е още едно доказателство, че българският екипаж е усвоявал първия ни лайнер комплексно, с мисълта, че ще влезе незабавно в експлоатация.
Темата „Несебър” на страниците на „Морски вестник” едва започва, уважаеми читатели! Имате думата!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Илюстрацията ни е предоставена от Румен КАЛКАНДЖИЕВ
Снимка и бордна карта от пътническия кораб „Несебър” (1964 – 1975 г.), лице.
Снимка и бордна карта от пътническия кораб „Несебър” (1964 – 1975 г.), лице.