НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ






:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 











УЧЕНИЕ ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА
ТЕРОРИСТИЧНА АТАКА НА ПРИСТАНИЩАТА ВАРНА
И БУРГАС

Някой забрави да обяви участието на
Военноморските сили в учението


Вчера и днес Държавното предприятие „Пристанищна инфраструктура” и Изпълнителната агенция „Морска администрация”, със съдействието на Областна администрация Бургас и Варна, Гранична полиция, ОД на МВР, ПБЗН, ПЧМВ, Басейнова дирекция за управление на водите, ЕЕНСП 112 организират учение, на което се разиграва ситуация на терористично нападение срещу двете ни най-големи морски пристанища – Бургас и Варна.
През първия ден от учението (23 април) бе симулиран опит за нахлуване в Пристанище Варна на въоръжен мъж и на два джета в акваторията на порт Бургас. Според сценария на учението, до края на деня бе установено, че най-вероятно са поставени взривни устройства на кейовите стени на пристанищата. През втория ден от учението (днес - 24 април), танкер с въоръжени лица и „взривно устройство” на борда ще се „сблъска” с устоите на Аспаруховия мост. Следствие на това ще бъде разиграна ситуация на „нефтен разлив”, който ще бъде елиминиран с помощта на „Поддържане чистотата на морските води” (ПЧМВ) АД.
През това време на Пристанище Бургас (кейово място 17 на „БМФ Порт Бургас”) ще бъде открито „взривно” устройство и ще започне операцията по неговото ликвидиране.
До тук с информацията, предоставена ни от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Никъде в сценариите и в списъка на участниците не открихме Военноморските сили, а те реално и ефективно започнаха участието си в учението още вчера. Група водолази от формированието с командир капитан-лейтенант Красимир Дамянов от Пункта за базиране Варна изпълниха планираните за учението задачи, а на събитието присъства само репортер от „Морски вестник”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Група водолази от формированието с командир капитан-лейтенант Красимир Дамянов от Пункта за базиране Варна изпълниха планираните за учението задачи.
Два нефтосъбирача на „Поддържане чистотата на морските води” (ПЧМВ) АД в готовност за действие.