НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОРВЕТАТА „РЕШИТЕЛНИ” СЕ ЗАВЪРНА ОТ
УЧАСТИЕ В BLACKSEAFOR

На 24 април 2013 г. на корветата „Решителни” с командир капитан ІІІ ранг Борислав Великов се завърна след участие в активацията на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.
На пирса в Пункта за  базиране Варна екипажът на кораба беше посрещнат от командира на пункта капитан І ранг Тодор Йотов и командирът на дивизиона патрулни кораби капитан І ранг Георги Пенев.
Освен българската корвета, в състава на групата с командир капитан І ранг Хакан Гюнеш от ВМС на Република Турция, бяха включени турската фрегата „Хейбелиада” – флагмански кораб на съединението, руският голям десантен кораб „Новочеркаск ”, румънската корвета „Мачелариу”, украинският океански миночистач „Черкаси” и грузинският граничен катер „Сухуми”.
В оперативния щаб на групата като офицер за свръзка участва старши лейтенант Ивелин Иванов. По време на плаването като оперативен офицер в щаба, развърнат на борда на фрегатата „Хейбелиада”, работи старши лейтенант Йордан Цветанов.
Активацията даде възможност на екипажа на „Решителни” да проведе 15 дневен задграничен поход и позволи многократно да бъдат отработени съгласно процедурите на НАТО голям брой упражнения.
В периода на активацията бяха посетени пристанищата Варна, Констанца в Република Румъния и Севастопол в Република Украйна.
Предвидените съгласно ръководните документи за активацията епизоди на море бяха отработени в западната част на Черно море, извън териториалното море на черноморските страни. Корабите от Оперативната група проведоха учения по противокорабна отбрана, прилагане на антитерористични мерки, противовъздушна отбрана, тактическо маневриране, търсене и спасяване, управление на корабите в аварийни условия, проверка на кораб - нарушител, осветяване на надводната обстановка, включително с цел контрол на корабоплаването, прехвърляне на леки товари и поща, както и свързочни учения.
Част от тези учения (по нанасяне на надводната обстановка, сигнално, по проверка на кораб нарушител и свързочно) бяха ръководени от корветата „Решителни”. В останалите епизоди корабът участва под ръководството на командира на групата и командирите на останалите кораби.
Въпреки ограниченията в изпълнението на пълния обем от задачи при някои сериали, породени от лошите хидро-метеорологични условия, планираните мероприятия бяха проведени и поставените пред българския военен кораб задачи бяха изпълнени, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

Снимки „Връзки с обществеността на ВМС”
Корветата „Решителни” се завърна след участие в активацията на Оперативната група за военноморско сътрудничество в Черно море BLACKSEAFOR.
Командирът на Пункта за базиране Варна капитан І ранг Тодор Йотов (в средата) поздрави екипажа с командир капитан ІІІ ранг Борислав Великов (в ляво) за успешното представяне по време на активацията.