НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВМС УЧАСТВАХА В УЧЕНИЕ ПО СИГУРНОСТТА НА ПРИСТАНИЩАТА
На 23 и 24 април 2013 г. Военноморските сили се включиха в отработването на епизоди от проведеното учение по сигурността на интегрираните пристанища Варна и Бургас. Учението, планирано от Изпълнителна агенция „Морска администрация” и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура”, имаше за цел да се отработи и усъвършенства взаимодействието между структурите, ангажирани със сигурността на пристанищата в Република България.
Особено внимание беше отделено на подобряване съвместимостта и взаимодействието между държавните ведомства и гражданските организации при откриване, извличане и ликвидиране на поставени взривни устройства на териториите на интегрираните пристанища и пристанищните съоръжения.
В работата на съветите по сигурността на пристанищата Варна и Бургас като представители на Военноморските сили участваха офицери от двата пункта за базиране на Военноморска база – ВМС. Капитан І ранг Камен Кукуров и капитан І ранг Радостин Найденов се включиха активно в дейността на съветите при вземането на решения за реакция и отговор на заложените в сценария на учението кризисни ситуации.
На 23 април дежурни екипи от водолази на ВМС бяха привлечени, съвместно с колегите си от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна, за извършване на подводен оглед на пристанищните съоръжения.
На 24 април два водолазни екипа и два катера от състава на пунктовете за базиране във Варна и Бургас се включиха в съвместната операция по откриване, извличане и ликвидиране на поставени в пристанищата взривни устройства. След като водолазните екипи обследваха пристанищните съоръжения и откриха импровизираните взривни устройства, по предложение на представителите на ВМС в Съвета за сигурност на съответното пристанище, същите бяха извлечени и унищожени в назначените за целта зони, съобщиха от „Връзки с обществеността на ВМС”.

Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Момент от съвместната операция по откриване, извличане и ликвидиране на поставени в пристанищата взривни устройства във Варна.