НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 СЛУЧКА НА ЗИМНАТА КОТВЕНА СТОЯНКА ПРЕД
ПАША ДЕРЕ КРАЙ ВАРНА

Тези дни рейдовите миночистачи от Пункта за базиране Варна имат доста работа в полигоните за бойна подготовка. Под ръководството на командира на отряда противоминни кораби капитан ІІ ранг Георги Николов екипажите преминават отделните планирани етапи от курсовете за бойна подготовка. При завръщането си в Пункта за базиране единият от рейдовите миночистачи преминава край зимната котвена стоянка пред Паша дере край Варна. Военните моряци забелязват, че на един от корабите – научно-изследователския HEATHER SEA (IMO: 7391317), няма вдигнат никакъв флаг! Учудващо за руски кораб и за руски моряци!
Преминаването на военен кораб обаче предизвиква суматоха на мостика на HEATHER SEA. Някой от вахтените помощник-капитани вероятно си спомня за задължителните разпоредби и за морските традиции в такива ситуации. Бързо е вдигнат българският флаг (в български териториални води е хвърлил котва HEATHER SEA!), а след това – и руският (под такъв флаг е регистриран научно-изследователския кораб, а пристанището на домуване е Мурманск).
Неуважението към флага на държавата, в чиито териториални води се намира съответния чуждестранен кораб, в редица страни подлежи на санкции. А за неуважението към флага на собствената си държава да не говорим! Апропо, някой следи ли за това в нашите териториални води?

„Морски вестник” е готов да помести още мнения по този въпрос.
На застаналият на котва пред Варна руски научно-изследователски HEATHER SEA (IMO: 7391317) няма вдигнат никакъв флаг!
На мостика на кораба се вижда суетня.
Един моряк се подготвя да вдигне българския флаг.
Сега вече всичко е наред.