НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПЪРВА ЩУРМАНСКА ДЛЪЖНОСТ (1955 Г.)
Едногодишното изискуемо стажантско плаване, съгласно действащите документи за правоспособност, изпълних на параходите „България” и „Шипка” през цялата 1954 г. Посрещнах 1955 г. като отпускар до средата на м. януари и се явих на разположение на навигационния отдел на Параходство БМФ. Надявах се без дълго чакане да бъда изпратен на кораб на длъжност 4-ти или 3-ти помощник-капитан. Корабите бяха малко на брой, но те правеха кратки плавания и често се завръщаха в нашите пристанища. Трябва да споделя, че след успешният стаж имах самочувствието на щурман и с нетърпение очаквах да се включа в командния състав на търговските ни кораби.
В началото на третата десетдневка на м. януари 1955 г. началникът на навигационния отдел капитан Любомир Милков ме повика и ми връчи записка за длъжност 3-ти помощник-капитан на моторен кораб „Благой Касабов”, като гледаше въпросително, с лека усмивка, в очакване вероятно на негативна реакция. Очевидно беше предварително премислил, че ще претендирам за работа по големите кораби, по време на стажа ми на п/х „Шипка” в едно черноморско плаване ми беше капитан и се познавахме. Имах нагласа да работя каквото ми се предложи, приех записката без коментар и забелязах, че се изненада от това. Пожела ми лека служба и се разделихме. Малките кораби нямаха длъжност 4-ти помощник-капитан и функциите се възлагаха на 3-тия помощник-капитан, така че в първа редовна служба започвах с двойни задължения.

Пълният текст на разказа на капитан далечно плаване Николай ЙОВЧЕВ можете да прочетете в рубриката „Спомени на флотски ветерани”.