НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НА БОРДА НА СТРАЖЕВИ КОРАБ „СМЕЛИ” ПРЕЗ М. АВГУСТ 1974 Г.
В края на м. март т.г. ви представихме обща снимка на екипажа на стражеви кораб „Смели” от преди 40 години: 19 март 2013 г. Екипажът на стражеви кораб „Смели” от 1973 г. Продължихме темата с 2 април 2013 г. Още за екипажа на стражеви кораб „Смели” от 1973/1974 г.
Следва ново продължение, със снимки, направени може би година по-късно – на празника на Военноморския флот през м. август 1974 г. по време на традиционния (тогава!) рейд пред Варна. На общата снимка се виждат добре командирът на Първи отделен дивизион противолодъчни кораби капитан І ранг Киро Киров, началникът на щаба на дивизиона капитан ІІ ранг (по-късно контраадмирал) Димо Денев, дивизионният артилерист капитан ІІ ранг Васил Илиев, началникът на Радиотехническата служба на „Смели” лейтенант Николай Д. Якимов, секретарят на корабния комитет на ДКМС лейтенант Димитър Е. Ялъмов, машинният боцман на „Смели” мичман Мандовски, химикът главен старшина Калов и още много други...
На снимката на ГУАО (Група за управление на артилерийския огън) на „Смели” дори са написани имената на всеки военен моряк.
Една част от споменатите и написаните вече не са между нас. Светла им памет!
Снимките ни бяха предоставени от Ефтим Василев Касабов – служил в ГУАО на „Смели”, а по-късно (и досега!) плава като корабен домакин на ферибота „Героите на Севастопол”. Благодарим на г-н Касабов!
Имаме писма и обещания и от други наши читатели, живот и здраве, темата може да бъде не само продължена, но и разширена!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Групата за управление на артилерийския огън на СКР „Смели” с командир лейтенант Луканов.
Обща снимка на командването на дивизиона е екипажа на СКР „Смели”, направена на бака.