НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Яхтостроене:
REVOLUTION 22 - ЗАЩО ПЪК НЕ И ТАКА?
Според традиционният смисъл на думата не би могло да се твърди, че тази яхта е красива. Човек остава с впечатлението, че към седмия метър фирмата е свършила парите, „отрязали” са част от щатния котвен отсек и всичко останало, което се намира под и над бака и са решили, че и така става. Това, естествено, е твърде опростенческо тълкуване на този проект и нещата не стоят точно така.
Ние все още не сме свикнали с този външен вид на яхтите, но така беше  преди много години и с булбовия нос на корабите. Изписаха се доста нелицеприятни неща за тази концепция, но после се видя, че става дума за едно фундаментално приложение, да не кажа откритие, в областта на хидродинамиката. Предполагам, че и в този случай има някаква „загадка”, чието решение предстои след известен брой тестови плавания с новата яхта.
Revolution 22 е дълга само 6,80 метра и е построена от специалисти в областта на алуминиевите лодки в La Rochelle от фирмата AFEP – Marine. Конструкторът на тази лодка е известният в тези среди г-н David Raison, който впрочем спечели с подобен съд с нос, наречен Scow състезанието Mini – Transat, като лодката му беше само 6,50 м. Това е безспорен факт, но въпросът е дали тази технология би могла да се приложи и на крейсерските яхти с по-големи размери. ...

Пълният текст можете да прочетете в авторската рубрика „На остър бейдевинд с Жоро Никлев”