НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОМЕНТАР ПО ТЕМАТА „МОРСКО ТЪРСЕНЕ И СПАСЯВАНЕ” (SAR) НА ПУБЛИКАЦИИ В „МОРСКИ ВЕСТНИК”
Посвещавам тази статия на
героичния екипаж на
м/ск „Перун”и в памет на
починалия главен механик
Николай Димчев


Безспорно, академичното представяне на дейността за морско търсене и спасяване (SAR), в публикациите на к.д.п. Орлин Станчев в „Морски вестник” (24 юни 2013 г. Българските ресурси по търсене и спасяване на море; 3 юли 2013 г. Подготовка на плавсъстав за търсене и спасяване на море), има определен и значителен положителен принос за пропаганда на добрите практики в тази ниша на морската транспортно-гражданска защита на бедстващи в морето хора. От морална, материална екологична и социална гледни точки, живота и оцеляването на хората, попаднали в екстремална морско-природна среда по силата на определени обстоятелства, имат много важно значение за съхранение на биосферата, а кап. Станчев допринася за морската култура в тази сфера.
Едновременно с това, мисля, че на капитан Станчев му липсва достатъчна информация за историческото развитие на тази дейност у нас, а от друга страна, влиянието на рутинната му ежедневна професионална ангажираност (хармонична на SAR) е оказала известно влияние, водещо до някой неточности, които ще се опитам да отбележа добронамерено.
Началото на дейността SAR у нас е поставено след появата на SOLAS-48 в началото на петдесетте години на миналия век, при това в обичайния за това време формат „две в едно” (SAR+SALVAGE). Логиката на подобно структуриране е обосновано от традиционен подход, действащия международно правен инструментариум (SOLAS-48 и Тристранното съглашение за оказване помощ на бедстващи хора, кораби и самолети 1956 г.) между България, Румъния и СССР и икономическа целесъобразност, която определено има място и сега, за по-малките държави. Създадения по това време Аварийно-спасителен отдел (АСО), развива най-вече сериозна корабоподемна дейност (на море - корабоподемни операции: „Шипка”, „Франкфурт”, „Суперга”, а на р. Дунав - „Княз Симеон”, „Декарт”, „Топола” и други). В историята на изграждането на АСО остават имената на възпитаниците на Морско училище: Петър Д. Рашев, Марчо Д. Апостолов и Тодор И. Митев. ...

Пълният текст от коментара на к.д.п. Никифор ГЕРЧЕВ / СЕО БУЛСАР (в PDF-формат) можете да прочетете в рубриката „Изследвания” на раздела „Морски колекции”.