НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МОРСКОТО И РЕЧНОТО КОРАБОПЛАВАНЕ ЩЕ
БЪДАТ РАЗДЕЛЕНИ В ДВА РАЗЛИЧНИ ЗАКОНА?

Обсъждат се варианти морското и речното корабоплаване да бъдат разделени в два различни закона или да останат в отделни разпоредби на един общ, както е и в момента. Това стана ясно по време на обществения съвет по воден транспорт, който бе председателстван вчера в София от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.
По време на него стана ясно, че в най-скоро време се очаква да бъдат създадени работните групи с участието на бранша, които ще работят по промените в Кодекса за търговското корабоплаване и в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България. От тях се очаква да дойде и предложението за евентуалното разделяне на речното и морско корабоплаване или запазването им в общия нормативен акт, а становището им ще бъде разгледано на заседание на обществения съвет. „Целта ни е да подобрим връзката между реката и морето и какъвто и вариант да бъде избран, той ще бъде продиктуван от нуждите на сектора“, каза министър Папазов. По думите му в тази връзка се работи и по няколко инфраструктурни проекта, като за жп проекта Русе – Варна ще бъде търсено европейско финансиране по механизма Connecting Europe Facility. „За да можем да кандидатстваме по него ни трябва подкрепата на Румъния, като вече сме провели предварителни срещи с тяхното министерство и предстои да разглеждаме вариантите в детайли“, допълни Данаил Папазов.
Типичен кораб тип „река-море”. Такива май вече нямаме, но дори когато имахме, те рядко плаваха и по реката, и по морето. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК