НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НОРВЕГИЯ ПРОЕКТИРА И ЩЕ СТРОИ ПЪРВИЯ
ТУНЕЛ ЗА КОРАБИ В СВЕТА!

* Морски корабоплавателен тунел - световна иновация на Норвегия!
* Приложение на e-navigation - също за първи път!
* „Морски вестник” пръв в България съобщава новините за състоялата се официална презентация и за използването на e-navigation в това революционно решение!

На 3 септември 2013 г., в зала 10 на Международната морска организация (IMO), генералният директор на Норвежката морска администрация направи изключително впечатляваща презентация за делегатите на последната, 59-та, сесия (02 до 06 септември, 2013 г.) на Подкомитета по навигационна безопасност, NAV, на IMO. Подкомитетът NAV престава да съществува след тази сесия, сливайки сe с Подкомитета по радиокомуникации, търсене и спасяване COMSAR, който също престана да съществува след своята последна, 17-та, сесия (21 до 25 януари, 2013 г).  Новият обединен подкомитет ще носи името NCSR (Navigation, Communication, Search and Rescue) и ще започне работа през 2014 г.
Тази презентация се отнасяше до морския корабоплавателен тунел, който Норвегия строи. Съобщения за този тунел и досега бяха публикувани в българската преса и в други средства за осведомяване, но това се различава по използването на данни направо от източника!
Презентацията показа новото, революционно решение, което Норвегия проектира и ще строи - тунел за кораби през планината между два съседни залива (фиорда), но разделени от природата с планинска верига. Това решение ще позволи спестяване на много по-дълъг корабен маршрут (път). Тунелът е класически истински тунел, подобен на тези за влакове и автомобили, но предназначен за кораби, което означава, че „дъното” (пътят) му всъщност е воден. Иначе той ще бъде изграден в много аспекти с класическите технологии за планински тунел и даже се предвижда да бъде сводест като тях. Но, разбира се, и с приложение на нови, прилагани за първи път в световен мащаб решения!
Максималната дълбочина на тунела, считано от водната повърхност до дъното, (ето съвсем ново понятие и за тунели, и за кораби, защото не става въпрос за канал например) ще бъде 12 м. Дължината му ще е 1700 м. Максималната полезна ширина - 26,5 м. Общата ширина - 37 м. Полезният просвет (характеристика основна за мостове, което даде основание на един делeгат на NAV 59 да се пошегува, че по-скоро трябва да работят експерти по речно, а не по морско корабоплаване) ще е 37 m, и във всеки случай ще могат да влизат големи кораби до 16 000 тона дедуейт. Всъщност спокойно можем да кажем, че ще се гради комбинация от тунел и канал.
В предварителните оценки e, че стойността на съоръжението ще е 250 милиона евро - тази цена бе официално съобщена, но не бе уточнено какво включва тя. Важно е, че това е истинската сума, съобщена от генералния директор на Норвежката администрация. Планира се в строителството и монтажа да се използват около 30 000 болта с дължини в границите от 6 до 15 метра всеки. Тук трябва да се отбележи още един път, че не става въпрос за шлюз, а за истински корабоплавателен тунел под планината! За да се водят безопасно и надеждно корабите, целият тунел ще бъде снабден с голямо количество специални прецизни и разнообразни сензори. И всичко това би било интересно, и даже сензационно, но не чак толкова впечатляващо, освен като грандиозно предизвикателство, ако  не беше още един сензационен елемент - в този тунел за първи път в света на практика ще се приложат някои от решeнията и услугите на e-navigation!
Тунелът около Stad полуостров на западното крайбрежие на Норвегия вероятно ще бъде първият в света за големи товарни кораби с дедуейт до 16 000 тона. Свикналите да проектират тунели за автомобили норвежки инженери вече обмислят как трябва да изглежда 1700-метров корабен тунел, който е с 49 м височина.
Освен че ще даде възможност за преминаване на товарни кораби, тунелът ще предостави трасе за високоскоростна междуградска фериботна магистрала между градовете Берген и Олезунд.
Норвежката брегова охрана вече обмисля как да се решат някои евентуални проблеми при експлоатацията на тунела преди започване на строителството му (най-вероятно през 2018 г.). Такива извънредни ситуации могат да бъдат например сблъсъци или пожари.
Помислено е и за това, че първоначално не всички кораби ще имат нужната апаратура за e-navigation и опит, ако искат да ползват този кратък път за преминаването - те обаче ще могат да наемат такава (дори да я ползват безплатно може би). Тук се има предвид също, че инициативата e-naviagation е все още във фаза на разработка в IMО, макар и много активна разработка, и документите за индустрията във вид на стандарти и технически изисквания трябва да са готови до края на 2015 г., а след това ще трябва известно време за разработване, производство, инсталации, обучение и т.н.
Въпреки това Норвегия поема този риск да е отново пионер в най-авангардните морски високи технологии, този път комбинирани с предизвикателно морско строителство! На зададени въпроси бе отговорено, че има направена пълна симулация с положителни и много окуражаващи резултати,  както на строителството на тунела,  така и на движението в него, на безопасното и надеждно преминаване,  на очаквания трафик, на влиянието върху околната среда (много благоприятно, поради скъсяване на по-дългия път, изминаван от голямо количество кораби сега). Анализът „разходи-ползи” (CBA) показва, че в къс период тунелът не дава положителен финансов резултат, но Норвежката администрация отбеляза специално, че има много други важни, големи и неизчислими пряко ползи, и то не само за Норвегия, а в световен мащаб - например подобни тунели биха могли да бъдат много интересни за Сингапур, Индонезия и много други страни и натрупаният опит ще бъде безценен. Ще очакваме с нетърпение отново да видим какво може да направи неограниченото и лишено от автоцензура иновативно и дръзко мислене, което единствено води до резултати полезни за човечеството - при това резултати в корабоплаването!

© Инж. Стефан ДИМИТРОВ и © “Морски вестник”
04.09. 2013
Варна
Цитирането разрешено само с позоваване на източника и авторите!

Източник на илюстрациите:
https://www.asce.org/cemagazine/