НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, СКЪПИ СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИ! ДА
ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

Съединението (1885 г.) ражда идеята за създаване на Българско търговско параходно дружество

Съединението (1885 г.) вдига на крак обединените Княжество България и Източна Румелия, за да бъде защитено това законно и справедливо завоевание на българския народ. И тъй като най-голямата опасност (логично) се очаква да дойде от Турция, правителството незабавно организира прикриването на южната граница на Отечеството с прехвърлянето на войски от Северна в Южна България. В този план влиза и прехвърлянето на войски от Варна до Бургас с параходи.
Изненадващо, чуждестранните параходни компании, които иначе получават баснословни субсидии, за да обслужват трафика и да пренасят пощата по нашето Черноморско крайбрежие, отказват да извършат тази услуга, независимо от предлаганите високи цени. Тогава за първи път у нашите управници се ражда идеята за създаване на Българско търговско параходно дружество, на което може да се разчита в такива времена на кризи и войни... По-късно най-голям радетел на тази идея става големият български държавник Стефан Стамболов.
Събитието от 1885 г. дава основание за събуждане и на варненските търговци, и на техните партньори от цялата страна, да започнат действия за създаването на такова параходно дружество. След дълги перипетии то става факт през 1892 г. Само 10 години по-късно Българското търговско параходно дружество недвусмислено доказва необходимостта от своето съществуване по време на Балканската война, избухнала в името на едно ново Съединение на земите, населени с наши съотечественици.
Този факт е записан черно на бяло в Отчета на Българското търговско параходно дружество за 1895 г., издаден във Варна през 1896 г. Припомняме го на читателите на „Морски вестник”, за да можем да се обърнем към тях с думите:
Честит празник, скъпи съотечественици!
Да живее България!

Атанас ПАНАЙОТОВ,
главен редактор на „Морски вестник”
Корицата на Отчета на Българското търговско параходно дружество за 1895 г., издаден във Варна през 1896 г. Документът се съхранява в Държавен архив - Варна
Факсимиле от публикацията.